Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Fantastická Slavia. Ač se jí v úvodu nedařilo, dala Genku čtyři branky a postupuje

Sport

  20:43aktualizováno  23:01
Genk / Praha - Fotbalisté pražské Slavie zvítězili v odvetě úvodního kola vyřazovací fáze Evropské ligy v Genku senzačně 4:1 a po dlouhých 16 letech si zahrají v pohárech osmifinále. Úvodní vzájemný zápas před týdnem v Edenu skončil 0:0.

Hráči Slavie se radují po brance Milana Škody. foto: Reuters

Pražané prošli na evropské scéně do osmifinále poprvé od roku 2003, kdy v Poháru UEFA vypadli s Besiktasem Istanbul. Soupeře pro další kolo vyřazovací fáze určí slávistům páteční los v Nyonu.

Slavia po nedělní ligové prohře 0:2 v Plzni nastoupila s pěti jinými hráči v základní sestavě. Na stoperu nahradil Deli potrestaného Ngadeua, změn však doznala především záloha. Hušbauer se Stochem začali na lavičce a ani na střídačce nebyl Ševčík. Místo nich poprvé na jaře hráli Traoré a zimní posila Masopust, další nováček v kádru Král pak premiérově dostal šanci v zahajovací jedenáctce. Do útoku se vrátil Škoda.

Pražané v souboji lídrů svých domácích soutěží od úvodu předváděli mnohem aktivnější výkon než v Plzni, po velké chybě Koláře ale brzy prohrávali. Hostující gólman nejprve dobře přečetl hru a vyběhl až mimo pokutové území, pak však odevzdal balon přímo na nohu Trossarda a domácí kapitán poslal z 25 metrů balon po zemi do opuštěné branky.

Vladimír Coufal slaví branku, kterou vyrovnal na 1:1.

Fotbalisté Slavie se radují po brance do sítě Genku.

KRC Genk - Slavia Praha 1:4 (1:1)

Branky: 10. Trossard - 64. a 69. Škoda, 23. Coufal, 54. Traoré. Rozhodčí: Madden - Connor, Mulvanny - Clancy, Robertson (všichni Skot.). ŽK: Wouters - Kúdela, Traoré, Škoda, Coufal, Van Buren. První zápas: 0:0, postoupila Slavia.

Genk: Vukovic (58. Jackers) - Maehle, Dewaest, Lucumí, De Norre (56. Uronen) - Heynen (29. Wouters), Malinovskij - Itó, Pozuelo, Trossard - Samatta.

Slavia: Kolář - Coufal, Kúdela, Deli, Bořil - Souček - Masopust (65. Olayinka), Traoré (63. Stoch), Král, Zmrhal - Škoda (75. Van Buren).

Slavia pokračovala v aktivní hře. Souček nejprve hlavičkoval vedle, ale ve 23. minutě už hosté slavili vyrovnání. Zmrhalův centr přizvedl domácí gólman Vukovic za sebe, kde byl nabíhající Coufal a hlavou poslal balon do opuštěné branky. Červenobílí skórovali poprvé po dvou zápasech.

Po necelé půlhodině musel Genk nuceně střídat, Wouters nahradil Heynena, který se zranil při souboji a za autovou čarou dokonce zvracel. Belgický celek se štěstím přežil poločas za remízového stavu, ale v 54. minutě už inkasoval. Po Zmrhalově centru se domácí gólman Vukovic srazil s obráncem, míč mu vypadl přímo před Traorého, který jej doklepl do sítě a připsal si první soutěžní branku ve slávistickém dresu.

Vukovic nemohl pokračovat a mezi tyčemi ho nahradil Jackers. Neprůstřelnost mu vydržela jen šest minut. Střídající Stoch v 64. minutě krátce po příchodu nacentroval z přímého kopu na Součka, jehož hlavičku ještě gólman Genku vyrazil, ale na Škodovu rybičku už nemohl dosáhnout.

Šokovaný Genk, který v pohárech v minulých 16 domácích zápasech neprohrál, inkasoval za dalších pět minut počtvrté. Na roh si naskočil Škoda a hlavičkou až za penaltou překonal Jackerse. Slavia vyrovnala historicky druhou nejvyšší venkovní výhru v pohárech, protože v závěru domácí Itó trefil jen tyč.

Přehled účastníků osmifinále fotbalové Evropské ligy (los v pátek v Nyonu):

Slavia Praha, Arsenal (Čech), Benfica Lisabon, Chelsea, Dinamo Záhřeb, Dynamo Kyjev, Frankfurt, Inter Milán, Krasnodar, Neapol, Rennes (Koubek), Salcburk, FC Sevilla (Vaclík), Valencie, Villarreal, Petrohrad.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...