Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

Sparta se strachovala, Plzeň chvíli vedla. První místo však udržela Slavia

Sport

  17:46aktualizováno  26. února 19:57
Po sobotě nebyli zrovna v komfortní situaci. Po výhrách Sparty a Plzně, dvou konkurentů v boji o titul, neměli slávističtí fotbalisté v neděli kam uhnout. Svou úlohu proti Slovácku však zvládli, a tak se pořadí na čele ligové tabulky po 21. kole nemění.

1. Slavia, 50 bodů.

2. Plzeň, 48 bodů.

3. Sparta, 45 bodů.

Do konce základní části zbývá devět kol, pak následuje nadstavba. Navíc už za dva týdny se první Slavia utká s druhou Plzní ve vzájemném utkání v Edenu. To první na podzim jednoznačně zvládli Západočeši.

Ti strávili noc ze soboty na neděli opět na prvním místě, protože porazili doma 2:1 Liberec. Slavia ale o den později odpověděla proti Slovácku, které navzdory poněkud úspornému výkonu přehrála 2:0.

Oba góly vstřelil Olayinka po rohových kopech, obrana soupeře vůbec poprvé na jaře inkasovala. Červenobílí doma vyhráli i desátý zápas v sezoně a odčinili tím i poslední remízu 1:1 v Teplicích.

„Nebyl to vbýkon bez chyb, ale celkově jsme zareagovali dobře,“ cenil si trenér Jindřich Trpišovský, který v sestavě udělal hned šest změn. Z nováčků herně nejvíc zaujal norský mladík Zafeiris, jenž hrál poprvé od začátku a připsal si jednu asistenci. Zlepšuje se i nový stoper Ogbu.

Mimochodem, právě se Slováckem minule prohrála Plzeň, prve čtvrtém utkání o níž to byla už druhá porážka po zimní pauze. Třetí zatím nedopustila.

I když v sobotu večer liberecký Tupta na začátku druhé půle ve Štruncových sadech srovnal a odpověděl tak na vedoucí branku Kopice, střídající Mosquera v závěru rozhodl o vítězství 2:1.

Hosty mohlo namíchnout, že hlavní rozhodčí Berka přešel před prvním plzeňským gólem podezřelý souboj útočníka Chorého s brankářem Bačkovským. Útočný faul se nepískal a úřadující šampion vykročil vstříc dobrému výsledku.

„Chorý je atypický hráč, není to s ním jednoduché a ten gól byl trochu laciný. Celkově rozhodla efektivita v pokutových územích,“ nechtěl se vymlouvat liberecký kouč Luboš Kozel.

Velké drama prožila Sparta.

Proti týmu, který vede její bývalý kouč Pavel Vrba, se sice dlouho do puntíku držela plánu: vstřelila rychlou branku, do přestávky přidala druhou a hned po ní i třetí. Jenže v průběhu druhého poločasu během pěti minut dvakrát inkasovala a zadělala si na problémy.

Po zaváhání brankáře Kováře, který se na malém vápně pokoušel kličkovat, mohl Kozák dokonce vyrovnat. Chyběly jen centimetry; stejně jako v pětiminutovém nastavení, kdy se hosté ocitli ve Zlíně pod obřím tlakem.

Přitom tak dobře začali!

Kapitán Krejčí vstřelil čtvrtý gól ve čtvrtém zápase od chvíle, kdy ho trenér Brian Priske stáhl ze zálohy na stopera, což je nevídaná bilance. A Čvančara, který se vrátil do sestavy po karetním trestu, následně dvěma góly svůj tým zdánlivě uklidnil. Hrubý s Kozákem, který proměnil penaltu po ruce Zeleného, však outsidera během chvilky vrátili zpátky do hry.

„Bylo poznat, že když ubereme na výkonnosti byť jen o několik procent, hned se to projeví a mohou nastat problémy. Musí to pro nás být ponaučení,“ zhodnotil sparťanský kouč Brian Priske.

„Soupeře jsme najednou přehrávali a určitě jsme mohli vyrovnat. Bohužel, uškodilo nám vyloučení Filla, který za minutu dostat dvě žluté karty, což je asi světový rekord,“ zlobil se trenérský protějšek Vrba.

Kdyby patnáctý tým tabulky comeback dotáhl, byl by to tuze sladký výsledek právě i pro něj. Svůj bývalý klub v aktuální sezoně už jednou obral a ještě coby kouč Baníku Ostrava si v září cenil šťastné remízy 1:1 z pražské Letné.

Ani teď nebyl k senzaci daleko, a proto je paradoxní, že Zlín v neděli klesl na poslední místo tabulky. Pardubice totiž potvrdily formu z posledních zápasů, v Olomouci dlouho vedly a o třetí vítězství v řadě přišly až po penaltě v osmé nastavené minutě.

Důležitý výsledek v boji o záchranu přiletěl také z Jablonce, kde domácí na sněhu smetli Teplice 4:1. O problémy si naopak po třetí poráížce v řadě říká Baník Ostrava, který doma podlehl 0:2 Hradci Králové.

Své postavení na prvním místě střeleckého pořadí v sobotu vylepšil brněnský Jakub Řezníček, jenž čtrnáctou trefou v sezoně trefil Zbrojovce bod na Bohemians (1:1). Gól neslavil, protože ho dal svému nevlastnímu bratrovi Matinu Jedličkovi.

„Možná si mě za to někdo bude dobírat, ale je to můj brácha, máme stejnou mámu a mně přišlo hloupé slavit,“ vysvětlil.

Nerozhodně skončil i duel v Mladé Boleslavi, která nadvakrát neudržela vedení nad Českými Budějovicemi (2:2).