Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Stabilní lavička se vyplatí. Zacyklené střídání trenérů je k ničemu

Sport

  6:00
PRAHA - Snaha chovat se koncepčně, řekněme v britském střihu, provázela fotbalovou Spartu dva a půl roku. Tak dlouho dokázala odolat běžnému českému schématu: přišel neúspěch, odchází trenér.

Trenér fotbalistů Sparty Vítězslav Lavička foto: Mafra - Michal Šula

Až minulý týden po vyřazení z Evropské ligy začala vážně uvažovat o konci Vítězslava Lavičky. Podržet ho při předchozích zakolísáních se jí přitom vrchovatě vyplatilo. Vtiskl Spartě nejen na hřišti tvář, kterou hodnotí pozitivně i její kritici. Skončil s nakopávanou nazdařbůh i s arogantní sebeprezentací.

Hned v druhé sezoně získal titul, pohár i double. Je také jeho zásluha, že kostrou letenského týmu vzal zavděk i reprezentační kouč. Ostatně jediný muž, který by mohl Lavičku smysluplně nahradit. A to asi reálné není. Tak se prý poohlížela v zahraničí. Pokud by ale byly finanční nároky vyhlédnutého cizince na české úrovni, podobné by to asi bylo i s jeho schopnostmi.

Trenér fotbalistů Sparty Vítězslav Lavička
Trenér Sparty Vítězslav Lavička
9. Vítězslav Lavička - Dvakrát působil ve Spartě i jeden z nejúspěšnějších...
Vítězslav Lavička (vlevo) a Alex Pastoor.

Je pravda, že na evropské scéně Sparta svému majiteli zatím mnoho radosti neudělala. Liga mistrů v nedohlednu, klopýtání Evropskou ligou by také mohlo být o poznání méně kostrbaté, kdyby rudý tým dokázal svou herní kvalitu prodat i v rozhodujících chvílích. Takže ano, je co zlepšovat. Pilovat taktiku i psychiku, doplňovat kádr.

Ne zbortit vystavěné a začínat zase od základu. Podle posledních zpráv si to na Letné uvědomili. A také to, že i ostatní manažeři mají podíl na chybách, které Spartu dělí od kroku o level výš. Na evropskou úroveň. Zacykleným střídáním trenérů by se na ni sotva dotáhla.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!