Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Fotbalisté jsou po výhrách nad Bulharskem a Černou Horou nejvýše v žebříčku za poslední dva roky

Sport

  16:48
Curych - Čeští fotbalisté se v červnovém vydání žebříčku FIFA díky domácím výhrám v evropské kvalifikaci nad Bulharskem a Černou Horou posunuli o sedm příček na 41. místo. Reprezentanti jsou nejvýše od předloňského srpna, kdy se dělili o 40. pozici. Žebříčku mezinárodní fotbalové federace nadále vévodí Belgie.

Radost českých fotbalistů po zápase. foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Český celek nejprve před týdnem v pátek porazil v Praze na Letné Bulharsko 2:1 a v pondělí v Olomouci zvítězil 3:0 nad Černou Horou. Reprezentace díky tomu zaznamenala třetí nejvyšší posun v elitní padesátce po Rakousku a Maďarsku a figuruje zatím nejvýše pod trenérem Jaroslavem Šilhavým, který převzal mužstvo vloni v září.

Českému týmu patří před podzimním vrcholem kvalifikace ve skupině A postupové druhé místo za vedoucí Anglií a před třetím Kosovem, které ztrácí jen bod. Balkánský stát, jehož samostatnost některé země neuznávají, díky remíze v Černé Hoře a výhře v Bulharsku poskočil o šest míst na 121. pozici. Kosovo zaznamenalo vůbec největší bodové zlepšení z celého žebříčku, když přičetlo 25 bodů.

Radost českých fotbalistů po zápase.
Čečtí fotbalisté před zápasem.

Belgie vloni v září dotáhla v čele pořadí Francii a od října žebříčku kraluje. Třetí zůstala Brazílie, která bude hostit nadcházející jihoamerický šampionát. O jedno místo se posunuli Slováci, kterým pod vedením českého trenéra Pavla Hapala patří 31. příčka.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...