Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

‚To už je pogrom, vedeme nad Izraelem 4:0‘. Izraelce naštval příspěvek polského fotbalového svazu

Sport

  15:00aktualizováno  15:15
Varšava - Tak to se nepovedlo. Fotbalisté Polska v pondělním duelu kvalifikace o EURO 2020 sice zvítězili nad Izraelem 4:0, osoba, která se stará o facebookovou stránku Polského fotbalového svazu s názvem Spojuje nás míč se dopustil velikého přešlapu.

Poláci sice vyhráli 4:0, zápas však měl nemilou dohru. foto: ČTK/AP

KOMENTÁŘ: Po výhře 13:0 byly americké fotbalistky pod palbou kritiky. Neměly by ale být kritizovány jejich soupeřky?

Když Damian Kadzior v 84. minutě uzavřel skóre zápasu, objevil se na stránce Spojuje nás míč status „Gól. To už je pogrom, vedeme nad Izraelem 4:0!“

Slovo pogrom totiž budí v dějinách obou států i v roce 2019 velké emoce a spojovat jej s výhrou ve fotbalovém zápase je nechutné.

Pogrom je termín, který vznikl při vyvražďování Židů v letech 1880-81 v Rusku a od té doby se obecně používá po celém světě jako útoky na Židy. 

Izraelský fotbalový tým během utkání v Albánii.

K pogromům docházelo i v Polsku za II. světové války, nejznámějším je ten z roku 1941, během kterého zemřelo 340 polských Židů. Sto zraněných a 42 mrtvých pak přinesl v roce 1946 pogrom v Kielcích.

I proto překvapují slova mluvčího polského svazu Jakuba Kwiatkowského pro týdeník Politika, který své spolupracovníky omlouvá. 

„Prosím vás, nehledejte za tím žádný jiný kontext. V zápasech se slova pogrom používá často. Pokud bychom měli takový přístup u všeho, nemohli bychom v reportážích ze zápasů užívat ani slovo ‚spalony‘ (česky spálený, ale také ofsajd). Chápu ale, že u fanoušků slovo pogrom stále budí velké emoce,“ řekl mluvčí.

Naštvaní fanoušci totiž pod onen facebookový status napsali řadu nesouhlasných příspěvků, a proto se jej rozhodli správci stránky druhý den smazat.

To však nebyla jediná kaňka na zápase, který budil v převážně silně křesťanském Polsku emoce. 

Na Národním stadionu ve Varšavě, kam se vměstnalo 57 tisíc diváků, začali někteří polští fanoušci pískat během izraelské hymny. Když to uslyšel zbytek stadionu, začalo hlasitě tleskat, aby pískání přehlušilo.

„Desítky tisíc fanoušků přehlušily tleskáním malou skupinu těch, co při naší hymně pískalo. Děkujeme za to, uvidíme se v Izraeli,“ uvedl na svém twitterovém účtu Izraelský fotbalový svaz. 

Eran Zahavi.
Zklamaný Robert Lewandowski

Izraelský tisk však tolik shovívavý jako tamní fotbalový svaz nebyl.

„Vztahy mezi Polskem a Izraelem utrpěly po loňském vzniku zákona v Polsku o svobodě projevu, pokud jde i holokaust a genocidu. A tohle vzájemné vztahy ještě více nabouralo,“ uvádí izraelská tisková agentura JTA.

„Spor zesílil a způsobil intenzivní diskusi na nejvyšší úrovni moci obou zemí, především pokud jde o navrácení majetku ukradeného polským Židům během genocidy a po ní,“ dodává agentura.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!