Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Fotbalový bůh i ďábel. Chudý Diego, který se proměnil v bohatého Maradonu, co ničil vše a všechny

Argentinská fotbalová legenda Diego Maradona na fotografii z roku 1986 foto: Reuters

Nevídaná herní genialita, spousty gólů, obrovská vášeň a nezpochybnitelné charisma. Na druhou stranu také nezvladatelnost, ukřivděnost či podvádění. Takový byl fotbal i život podle Diega Maradony. Legendární argentinský rebel včera zemřel.
  5:00

Seděl v parku, schoulený u stromu, velmi smutný. „Viděl jsem ten nejsilnější obraz života. Byl to Maradona, jak tam sedí a usedavě pláče. Zeptal jsem se ho: Víš, kolik světových šampionátů ještě odehraješ? On se na mě podíval a odpověděl: Co ale mám nyní říct svému otci? Menottimu (trenér Argentiny) nikdy neodpustí,“ vyprávěl ve své knize Vivir en los Medios argentinský novinář Carlos Ares.

Tehdy se psal rok 1978 a teprve sedmnáctiletého mladíka z Argentinos Juniors kouč seniorské reprezentace právě vynechal z nominace na MS 1978. Ano, toho mistrovství světa, které „La Albiceleste“ vyhráli. „Zažehl ve mně hněv, který byl poté mnohokrát mým palivem,“ vzpomněl si na tento okamžik i sám Maradona ve své autobiografii.

Argentinská fotbalová legenda Diego Maradona
Argentinská fotbalová legenda Diego Maradona

Mimochodem, na následujícím šampionátu spolu už oba muži – Maradona a Menotti – spolupracovali. Stejně jako při světovém šampionátu dvacetiletých v roce 1979.

Stále ještě osmnáctiletý klučík s číslem deset byl nejmladším členem vítězného výběru. Hráčem turnaje, autorem šesti branek, včetně té poslední, finálové proti Sovětskému svazu. Tu vítěznou při výsledku 3:1 pak vstřelil nejlepší střelec turnaje Ramón Díaz.

Ti dva měli nakročeno k tomu, stát se další nezastavitelnou fotbalovou dvojicí. Jenže to se nesmělo jednat o Diega Armanda Maradonu Franka.

Diego vs. Maradona

Vlastně právě tento trochu zapomenutý příběh ukazuje to, co loňský dokument oscarového režiséra Asifa Kapadii Diego Maradona, který cíleně barevně rozdělil jméno fotbalového génia.

Na Diega, toho vystrašeného malého chlapce z chudé čtvrti Villa Fiorito v Buenos Aires, kterého fanoušci zbožňovali. Stejně tak spoluhráči, méně pak soupeři.

A Maradonu, který miloval záři reflektorů, ženy, drogy a který se dostal až do hodně úzkého spojení s neapolskou mafií.

Diaz a Maradona

„Mějte na vědomí, že budete v blízkosti největšího lháře světa,“ zní směrem k režisérovi v dokumentu vzkaz bývalého Maradonova fitness trenéra z Barcelony Fernanda Signoriho.

Právě do tohoto období, tedy přelomu let 1982 a 1983, se datuje roztržka mezi kamarády a lídry argentinské reprezentace z juniorských let. Kamarádů, kteří ani nestihli oslavit titul, protože z Japonska museli odcestovat zpět do vlasti, aby posloužili tehdejšímu prezidentovi, diktátorovi Jorgemu Rafaelu Videlovi, který zemi vtáhl do mezinárodních konfliktů, včetně války o Falklandy.

Jen tak na okraj, Maradona, který se následně opakovaně přísahal na své dcery, že za vyřazením Díaze z národního týmu nestojí on, ale nový trenér Carlos Bilardo (ten mu dal velká práva a také kapitánskou pásku), nikdy na vojnu ani do války nemusel.

Před soudy ale ano. Po letech slávy v Boca Juniors a Barceloně přestoupil do tehdy podprůměrné a šedivé Neapole.

Právě tam se stal oním Maradonou. Mužem dvou tváří. Na hřišti byl stále nezastavitelný, klub dovedl ke dvěma ligovým titulům a triumfu v tehdejším Poháru UEFA.

Zemřela fotbalová legenda. Diego Maradona v 60 letech dostal infarkt

Navíc stihl dotáhnout milovanou reprezentaci v roce 1986 k vysněnému titulu mistrů světa, když si turnaj podmanil po všech stránkách. Dvěma semifinálovými góly Belgii a stejným příspěvkem o kolo dříve proti Anglii, kdy nejprve rozdělil sportovní svět legendární „boží rukou“ a poté uchvátil sólem přes celé hřiště.

A rozdělil svět nejen ten sportovní. Právě do těchto časů se totiž datují okamžiky, kdy se z fanouškovství stal v Argentině a Neapoli fanatismus. Kdy se Maradona, nikoliv Diego, stal pro mnohé opravdu bohem.

A nic na tom nemohlo změnit spojení s italskou mafií, problémy s drogami, soudy kvůli uznání otcovství, vyřazení z národního týmu během základní skupiny MS 1994, když po druhém zápase proti Nigérii (2:1) neprošel dopingovými testy.

Proti té se neprosadil, o zápas dříve vstřelil svoji poslední reprezentační trefu číslo 34 do sítě Řecka (4:0).

Novinář Ares měl pravdu, coby hráč se zúčastnil čtyř světových šampionátů, vedle zlata má doma i stříbro z roku 1990. Coby trenér dovedl tým kolem svého nástupce Lionela Messiho do čtvrtfinále MS 2010.

Fatální zdravotní problémy

Další úspěchy, byť ty trenérské už těch hráčských nedosahovaly, nepřidá. Zdravotní problémy, které se u něj stupňovaly po nedávných 60. narozeninách, se ukázaly jako fatální. A včera tak pozemský svět definitivně opustil jeho nezpochybnitelný fotbalový bůh.

„Jednou si zahrajeme tam nahoře spolu,“ vzkázal mu o dvacet let starší další fenomén, Brazilec Pelé. „Nezapomenu. Odpočívej v pokoji,“ dodal i Díaz, který se svým hvězdným parťákem a přítelem z mládí nepromluvil dlouhých 37 let...

Skandály Diega Maradony

Duben 1991 - Při dopingové kontrole po ligovém utkání s Bari byly v moči tehdejší hvězdy Neapole objeveny stopy kokainu. Italský fotbalový svaz zastavil Maradonovi činnost na 15 měsíců.

Září 1991 - Maradona byl odsouzen k 14 měsícům vězení podmíněně a pokutě přesahující 30.000 dolarů za ilegální přechovávání a distribuci narkotik.

Únor 1994 - Maradona na svém letním sídle střílel ze vzduchové pušky po skupince argentinských novinářů a pět z nich zranil. Dostal pokutu 15.000 dolarů a podmíněný trest vězení na dva roky a deset měsíců.

Červen 1994 - Po utkání s Nigérií v základní skupině mistrovství světa v USA měl Maradona pozitivní dopingový test na efedrin, který argentinský kapitán vysvětloval použitím nosního spreje proti nachlazení. FIFA jej potrestala patnáctiměsíčním zákazem činnosti a pokutou 20.000 švýcarských franků.

Srpen 1997 - Dopingová zkouška po zápase argentinské ligy odhalila v Maradonově těle přítomnost kokainu. Krátce po této příhodě šestatřicetiletý fotbalista, který užívání drog dlouho popíral, definitivně ukončil hráčskou kariéru.

Leden 2000 - Během léčení z drogové závislosti na Kubě rozbil Maradona okno u auta novinářů, kteří jej sledovali.

Leden 2001 - Po příletu do Říma byl Maradona zadržen na letišti italskou policií kvůli daňovým nedoplatkům z dob svého angažmá v Neapoli ve výši téměř miliardy korun. Po podepsání daňového prohlášení byl propuštěn, při následných cestách do Itálie mu úřady kvůli tomu zabavily například luxusní hodinky či diamantové náušnice.

Říjen 2009 - Maradona v roli trenéra argentinské reprezentace obdržel od FIFA dvouměsíční zákaz činnosti a pokutu 25.000 švýcarských franků za vulgární výroky a obscénní gesta po utkání kvalifikace MS s Uruguayí.

Srpen 2014 - Maradona dal facku novináři kvůli tomu, že mrknul na jeho exmanželku.

Červen 2018 - Během utkání Argentina - Nigérie na MS v Rusku Maradona v hledišti střídavě tančil a usínal, vítězný gól nakonec oslavil zdviženými prostředníčky.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!