Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

VIDEO: Sólo z říše snů a dodnes neodpuštěná ruka. Maradonovým gólům chtěli leckdy tleskat i protivníci

Argentinská fotbalová legenda Diego Maradona na fotografii z roku 1986 foto: Reuters

Praha - Kariéra Diega Maradony nabídla nezměrné množství fantastických a nezapomenutelných momentů. Fanoušci si jej pamatují především kvůli čtvrtfinále světového šampionátu z roku 1986 v Mexiku. Argentina tehdy porazila Anglii 2:1, ikonický hráč se postaral se o obě branky. První z jeho gólů bývá označován za největší podvod fotbalové historie, druhý naopak patří k těm nejkrásnějším.
  14:23

Běžela 51. minuta utkání, když Maradona přihrál za vápnem stojícímu Jorgemu Valdanovi. O ideální pas se nejednalo, situaci navíc dobře přečetl bránící Steve Hodge, který ale balon nešťastně odkopl směrem k vlastní brance.

Argentinská fotbalová legenda Diego Maradona
Diaz a Maradona

Následoval vzdušný souboj mezi Maradonou a Peterem Shiltonem. Argentinský kapitán, který měřil jen 165 centimetrů, se k míči dostal jako první a rukou jej poslal mezi tři tyče. Protesty hráčů Anglie byly marné, branka platila.

Přímý účastník jedné z nejkontroverznějších situací fotbalové historie, tehdejší gólman reprezentace Albionu, způsobenou křivdu nerozdýchal dodnes. Po Maradonově středeční smrti se Shilton k celému incidentu vyjádřil proti Daily Mail.

„Bylo to jasně proti pravidlům. Podvod. Když běžel slavit, dokonce se ještě dvakrát ohlédl, jakoby očekával hvizd rozhodčího. Věděl, co udělal. Všichni to věděli - kromě toho rozhodčího (Ali Bin Nasser z Tuniska, pozn. red.) a dvou lajnových,“ uvedl.

VIDEO: Oheň v ulicích Neapole i oživení Maradonova tanečku. Přijdou fotbalisté o číslo 10 na dresech?

„Byl to velikán, ale bohužel nebyl fér. Většina anglického týmu z Mexika to dodnes cítí stejně. Fotbalisté dělají na hřišti věci, které by možná dělat neměli. Stává se to v zápalu boje. Ale kdyby to byl kdokoli z našeho týmu, myslím, že by to později přiznal. Doufám, že to neposkvrní Maradonův odkaz,“ dodal na adresu argentinské legendy. 

Druhý gól přišel v 56. minutě. A stál opravdu za to. Fantastické sólo započalo na obranné polovině jihoamerického celku. Maradona se na cestě do pokutového území vyhnul dvěma protivníkům, ukázal všem záda a jako třešničku přidal krásnou kličku brankáři.

„Chce se mi brečet. Dobrý Bože, ať žije fotbal,“ řval nadšený komentátor Victor Hugo Morales. „Ten gól byl úžasný. Ale stojím si zatím, že jsme se pořád vzpamatovávali z toho, co se stalo předtím. Je mi jedno, co se říká, ale Argentina vyhrála hlavně díky té ruce,“ přidal svůj názor Shilton.

Snížení z kopačky Garyho Linekera už Angličanům nestačilo. Právě anglický kanonýr vysekl svému tehdejšímu protivníkovi velkou poklonu. „Nikdy jsem neviděl nikoho, kdo by tak miloval fotbal. Jeho sólo přes celé hřiště? Poprvé a naposledy jsem měl chuť na hřišti zatleskat hráči z druhého týmu,“ prohlásil nejlepší střelec MS 1986 ve studiu BT Sport.

Argentina v semifinále porazila Belgii 2:0 (oba góly opět zařídil Maradona) a ve v souboji o titul světových šampionů přetlačila také Západní Německo (3:2). Božský Diego byl vyhlášení nejlepším hráčem turnaje.

V utkání s Anglií Maradona omámil celý svět. Během své nesmírně bohaté a úspěšné kariéry ale vstřelili celou řadu dalších nádherných branek. Na ty nejkrásnější z nich se můžete podívat zde.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...