Pátek 17. května 2024, svátek má Aneta
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Fotbalový svět Zidanovi odpouští

Sport

  9:20
PRAHA - Bezprostředně po finálovém dramatu to vypadalo, že lidé budou na Zinedina Zidana vzpomínat jako na psychopatického násilníka a šílence. „Zidane se zbláznil,“ shodla se většina evropských deníků.

Zinedine Zidane foto: AFP

Útok francouzské hvězdy na italského obránce Marca Materazziho šokoval všechny. Jenže postupem času se původně černobílý příběh začal zamotávat.

Ukázalo se, že Zidane byl Materazzim hrubě provokován. FIFA dokonce včera oznámila, že s Italem zahájí disciplinární řízení. Oba hráči se při něm střetnou tváří v tvář 20. července v Curychu. A po středečním televizním interview si Zidane zřejmě znovu získal většinu sympatií fotbalového světa.

„Omlouvám se hlavně dětem, které to viděly,“ prohlásil v přímém přenosu Zidane. Svého činu ale nelituje, protože „to by znamenalo, že on (Materazzi) měl pravdu,“ uvedl Zidane s tím, že Materazzi pronesl „velmi hrubá“ slova na adresu jeho matky a sestry.

„Zidane řekl, na co jsme všichni čekali,“ oddechl si francouzský ministr sportu Jean-Francois Lamour. „Omluvil se dětem, a tím pádem i učitelům a dobrovolníkům, kteří vytvářejí šance pro mladé,“ řekl ministr. Zidane je ve Francii vnímán jako vzor především pro chudší vrstvy z drsných předměstí.

Real ho chce jako vyslance
Svou bývalou hvězdu by nyní zpátky ve svých řadách přivítal i Real Madrid, jehož dres Zidane oblékal. Nový předseda španělského velkoklubu Ramon Calderón by Zidana zaměstnal jako vyslance klubu. „Chci si s ním promluvit a navrhnu mu, aby pro nás pracoval jako vyslanec,“ nechal se slyšet Calderón.

Zidana za jeho vystupování při interview pochválil i přítel a bývalý spoluhráč z Bordeaux a z národního týmu Bixente Lizarazu. „Je moc dobře, že to vysvětlil,“ ulevilo se Lizarazuovi. „Ten úder nikdy neměl udělat. Ale je správné, že mluvil o urážkách, které to způsobily. Potrestáni by měli být oba - ten, který provokuje, i ten, který reaguje.“

Zidanovo vystoupení sledoval i bývalý kouč francouzské reprezentace Michel Hidalgo. „Řekl, že chyboval. Lidé by mu měli odpustit,“ domnívá se. Někdejší francouzský reprezentant Alain Giresse upozornil, že i fotbalisté jsou jen lidé - se všemi svými slabostmi. „Zidane by podle lidí měl být pokorný, milý, usměvavý, prostě dokonalý. Chceme po fotbalistech, aby byli perfektní,“ směje se Giresse.

Spor se pokouší urovnat i Materazzi
Marco Materazzi reagoval na Zidanovo interview prohlášením, v němž znovu zopakoval, že Zidanovu matku neurazil. Ani on ale neupřesnil, o co přesně v roztržce šlo.

Obránce milánského Interu se ale všemožně snaží konflikt zahladit. „Zidane byl vždycky můj idol,“ uvedl už ve svém prohlášení. A včera se dokonce vyslovil pro to, aby Zidanovi zůstal Zlatý míč pro nejlepšího hráče mistrovství světa. Šéf FIFA Sepp Blatter totiž naznačil, že Francouz by o trofej mohl přijít.

„Zidane tu cenu dostal za to, co předvedl na hřišti - a na hřišti byl nejlepší,“ nechal se slyšet Materazzi. „Vždycky jsem ho obdivoval. Dokonce mám ve skříni jeho dres. Vyměnili jsme si je, když hrál za Juventus a já ještě za Perugii.“

Ital se také ohradil proti tomu, že by pád po Zidanově „hlavičce“ přihrál. „To není pravda. Mohl jsem sice očekávat nějakou reakci, ale ne to, že mě udeří hlavou. A nebyl jsem to já, kdo promluvil první poté, co jsem mu přidržel dres,“ dodal kontroverzní obránce.
Autoři: