Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Francie hladce přehrála Honduras, v akci byla poprvé branková technologie

Sport

  22:54aktualizováno  16. června 0:41
POLTO ALEGRE/PRAHA - Fotbalisté Francie zdolali ve svém prvním utkání na mistrovství světa v Brazílii outsidera skupiny E Honduras 3:0. Díky dvěma trefám Karima Benzemy a vlastnímu gólu brankáře Noela Valladarese přerušili sérii čtyř zápasů bez výhry na světovém šampionátu. Druhý gól premiérově potvrdila technologie dohlížející na to, zda míč překročil brankovou čáru.

Radující se Karim Benzema. foto: Reuters

Na stadionu v Porto Alegre nastala první zajímavá situace již před úvodním hvizdem, kdy hráči i fanoušci marně čekali na státní hymny.

Fotbalisté si rovnou podali ruce a poté museli přibližně minutu postávat na trávníku, než nastal čas pro výkop v 21:00 SELČ. FIFA poté organizační chybu vysvětlila tím, že nefungoval audiosystém.

Ohlasy trenérů

Didier Deschamps (Francie): "Nebyl to snadný zápas, čelili jsme agresivnímu soupeři. Hráli jsme trpělivě a čekali na své šance, v prvním poločase jsme navíc dvakrát trefili břevno. Je to pro nás dobrý začátek, i když by bylo samozřejmě lepší, kdyby druhý zápas ve skupině skončil remízou. I tak ale musíme být spokojení, gratuluji hráčům. Teď máme pět dní na přípravu na zápas se Švýcarskem, který nebude vůbec jednoduchý." 

Luis Fernando Suárez (Honduras): "Nemáme na co se vymlouvat, oni měli navrch. Francie si zasloužila vyhrát, k tomu není co víc říct. S některými situacemi jsme mohli naložit lépe, ale je složité odolávat soupeři, který má tak dlouho početní převahu. Tohle je fotbal, vždy přinese něco nového, co se naučit. Nikdy jsme nehráli tak dlouho v oslabení."

Svěřenci trenéra Didiera Deschampse jako by se bez vyslechnutí oblíbené Marseillaisy dostávali do tempa pomalu. Až po čtvrthodině se po standardní situaci ocitl v dobré pozici k zakončení Matuidi, jeho pokus ale vytáhl Valladares na břevno.

Horní tyč nastřelil hlavou i Griezmann osm minut nato, zanedlouho poslal míč hlavičkou po přesném centru aktivního Valbueny nad bránu Benzema. Honduras, který ve svých šesti utkáních na mistrovství světa zatím nevyhrál, se soustředil na defenzivu a brankář Lloris si na míč poprvé sáhl až v 31. minutě.

Francie od zisku titulu mistrů světa v roce 1998 do šampionátů vždy vstoupila duelem bez vstřelené branky, tentokrát jí však pomohl prolomit nepříznivou sérii pokutový kop.

Ten v poslední minutě před přestávkou suverénně proměnil Benzema, za penaltový faul na Pogbu navíc dostal druhou žlutou kartu záložník Wilson Palacios.

Kouč Hondurasu Luis Fernando Suárez zareagoval o přestávce dvojím střídáním, ale brzy bylo rozhodnuto. Tři minuty po pauze trefil Benzema tyč, gólman Valladares však míč srazil nepatrně za brankovou čáru.

Rozhodčí Sandro Ricci by gól nejspíš neviděl a neuznal bez technologické pomoci systému GoalControl, který je v Brazílii premiérově nasazen na vrcholném turnaji a poprvé rozhodl ve sporné situaci.

Třetí gól favorita přidal v 72. minutě znovu útočník Realu Madrid Benzema, jenž zakončil akci dělovkou z úhlu. Honduras soupeřovu branku neohrozil a ve zbývajících duelech s Ekvádorem a Švýcarskem se bude snažit předčit nepříznivou bilanci z posledního šampionátu v JAR, kde neskóroval.

Mistrovství světa ve fotbale - skupina E

Francie - Honduras 3:0 (1:0)

Branky: 45. z pen. a 72. Benzema, 48. vlastní Valladares. Rozhodčí: Ricci - De Carvalho, Van Gasse (všichni Braz.). ŽK: Evra, Pogba, Cabaye - W. Palacios, Ó. García, Garrido. ČK: 43. W. Palacios. Diváci: 40.000.

Francie: Lloris - Debuchy, Varane, Sakho, Evra - Pogba (57. Sissoko), Matuidi, Cabaye (65. Mavuba) - Valbuena (78. Giroud), Benzema, Griezmann. Trenér: Deschamps.

Honduras: Valladares - Beckeles, Bernárdez (46. O. Chávez), Figueroa, Izaguirre - Najar (58. Claros), W. Palacios, Garrido, Espinoza - Costly, Bengtson (46. Ó. García). Trenér: Suárez.

Autoři: ,