Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Galásek: Evropa nám sedí víc

Sport

  15:37
SEEFELD - Čeští fotbalisté sklízejí v posledních letech úspěchy vesměs na evropských akcích, zatímco při měření sil se soupeři z Afriky a jiných světadílů mívají potíže. Podle českého záložníka Tomáše Galáska je to i proto, že evropští soupeři jsou lépe k přečtení.

Galásek je veterán reprezentace. foto: ČTK

To by podle něj mělo platit i na letošním šampionátu, který pro český tým startuje v sobotu. Pro Galáska to bude poslední reprezentační akce - dnes potvrdil svá dřívější slova, že po Euru v národním týmu končí.


Galásek je jedním z posledních pamětníků generace, která hrála v národním týmu už koncem minulého století. Má proto na co vzpomínat a srovnávat. "Mistrovství Evropy je lepší v tom, že v něm je pozornost koncentrována do více známých týmů, zatímco na světovém turnaji dorazí řada neznámých týmů. I pro nás to je dobře, lépe se dokážeme na soupeře připravit a soupeře přečíst," míní pětatřicetiletý záložník na prahu poslední velké akce své kariéry.


Na jeho plánu v národnímu mužstvu skončit se nic nemění. "Již dříve jsem to oznámil a nehodlám nic přehodnocovat. Do týmu se dostala i kvůli zraněním v poslední době řada nových hráčů, kteří se určitě postarají o kvalitu i v budoucnu," uvedl na dnešní tiskové konferenci v Seefeldu záložník Norimberku, kde možná předčasně skončí už v létě.

"Jsem trenéru Brücknerovi vděčný, že mi dal v této kvalifikaci tolik šancí. Budu akceptovat jakoukoliv jeho volbu, důležitý je týmový úspěch," tvrdil Galásek. Jako jediný zůstal z dřívější hvězdné sestavy, v níž vedle něj hrávali Nedvěd, Poborský, Šmicer, ale také Rosický. "To je pravda, ale ti současní kluci už občas do týmu nahlédli a měli dost šancí se sehrát. Nyní spoléháme spíše na týmový výkon a bylo by fajn, kdybychom znovu uspěli. Rozhodně máme na to, abychom se se všemi soupeři měřili," uzavřel své vyprávění Galásek, nejstarší člen očekávané základní sestavy pro vstupní duel ME.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...