Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Gólové hody v české lize. Příbram i Karviná nastřílely čtyři branky

Karel Soldát vstřelil svou první branku foto: ČTK

Aktualizováno
Příbram/Zlín - Fotbalová Fortuna liga nabídla v rámci 7. kola dva zajímavé duely. Dodnes poslední Karviná dokázala zvítězit na půdě Zlína 4:1. O podobně vysoké skóre se zasloužili i fotbalisté Příbrami, kteří na domácí půdě jasně přehráli Jablonec - 4:0. Severočeši tak venku nezvítězili už pojedenácté za sebou.
  19:04aktualizováno  19:12

Fotbalisté Karviné se v 7. kole první ligy dočkali prvního vítězství v sezoně, když ve Zlíně porazili domácí Fastav jasně 4:1. V první půli skóroval Martin Bukata, po změně stran využili hosté přesilovku po vyloučení Oleksandra Azackého brankami Marka Hanouska, Michala Petráně a Erika Puchela. Hosté vystřelili za zápas čtyřikrát a všechny pokusy skončily v síti. Za Zlín, který nebodoval po sérii dvou výher, v nastavení už jen korigoval Petr Jiráček.

Zlín jako favorit vstoupil do zápasu sice s mírnou územní převahou, ale také s až moc velkým klidem. Už v osmé minutě mohl hostující Petráň postupovat od půlící čáry téměř nehlídán a jeho střela z hranice pokutového území olízla zvenčí tyč Dostálovy branky.

Zlínu varování nestačilo a další nedůslednost v defenzivě už byla potrestána. Centr Vukadinoviče z pravé strany se snesl na hlavu Bukaty, který v 11. minutě míč bez problémů uklidil do sítě. O chvilku později měl na kopačce druhý gól Vukadinovič, přehodil gólmana, ale k vlastní smůle minul o kousek bránu.

Teprve potom domácí přidali na důrazu i nátlaku a byli blízko vyrovnání. Džafič našel v pokutovém území zcela volného Maška, ale ten tváří v tvář nechal vyniknout karvinského gólmana Hrdličku.

Závěr zajímavého poločasu přinesl šance na obou stranách. Po Janečkově centru chyběly Petráňovi centimetry, aby usměrnil míč do sítě, na druhé straně Poznar přeloboval Hrdličku, ale také nestihl míč dopravit do sítě, stejně jako 

Přestávkové plány Zlína, jak udolat karvinskou obranu, narušila 52. minuta, kdy po druhé žluté musel pod sprchy Azackij. Než se stačila defenziva Zlína zformovat, lovila míč ze sítě podruhé. Centr Ba Loua propadl na malé vápno a do sítě jej uklidil pohodlně Hanousek.Janetzký při další vyložené šanci.

Karel Soldát vstřelil svou první branku
Zleva Martin Doležal z Jablonce a Karel Soldát z Příbrami.

Hosté hned v 64. minutě udeřili potřetí. Ba Loua prošel snadno kolem Jiráčka, naservíroval míč před bránu, kde měl Petráň velmi jednoduchou roli dopravit

7. kolo první fotbalové ligy:

1. FK Příbram - FK Jablonec 4:0 (2:0) Branky: 31. a 74. Škoda, 2. Soldát, 70. Rezek. Rozhodčí: Houdek - Mokrusch, Hrabovský. ŽK: Rezek - Považanec, Hübschman. Sestavy: Příbram: Boháč - Tregler, Kodr, Šimek, Cmiljanovič (89. Drame) - Alvir (90. Hájek), Rezek, Soldát, Zeman - Polidar - Škoda (78. Voltr). Trenér: Nádvorník. Jablonec: Hrubý - Holík, Jugas, Břečka, Krob - Jovovič (57. Chramosta), Hübschman, Považanec (25. Kratochvíl), Matoušek (81. Pilík), Sýkora - Doležal. Trenér: Rada.

Fastav Zlín - MFK Karviná 1:4 (0:1) Branky: 90.+1. Jiráček - 11. Bukata, 59. Hanousek, 64. Petráň, 77. Puchel. Rozhodčí: Franěk - Moláček, Vitner. ŽK: Azackij, Čanturišvili, Jiráček - Straka (trenér). ČK: 52. Azackij. Diváci: 3514. Sestavy: Zlín: Dostál - Hlinka, Buchta, Azackij - Fantiš (74. Cedidla), Mašek, Jiráček, Podio (55. Čanturišvili), Džafič - Janetzký (65. Železník), Poznar. Trenér: Csaplár. Karviná: Hrdlička - Ndefe, Kouřil, Rundič, Čonka - Hanousek, Janečka - Ba Loua, Bukata, Vukadinovič (34. Puchel) - Petráň (90. Šašinka). Trenér: Straka.

 ho do branky.

Koncepce zdecimovaného Zlína se totálně rozpadla, čtvrtý gól přidal po akci na levé straně Puchel. Drobnou šanci na malou korekci měl střídající Železník, ale čisté konto sebral Hrdličkovi až v nastavení krásnou střelou Jiráček. Karviná ve ve Zlíně uspěla poprvé po předchozích třech ligových prohrách.

Příbram přehrála Jablonec

Fotbalisté Jablonce v 7. kole první ligy v Příbrami překvapivě utrpěli debakl 0:4 a ani ve třetím venkovním duelu sezony nezvítězili. Svěřenci Petra Rady v součtu s minulým ročníkem neuspěli na hřišti soupeře v jedenáctém ligovém duelu po sobě a mohou přijít o druhé místo. O třetí domácí výhře Středočechů v řadě rozhodl dvěma góly Michal Škoda, další branky přidali Karel Soldát a Jan Rezek.

Domácím vyšel skvěle vstup do zápasu. Už ve druhé minutě si na Rezkův rohový kop naběhl nikým nehlídaný Soldát, který hlavičkou otevřel skóre, přestože si hostující brankář Hrubý na míč sáhl.

V páté minutě vypálil Polidar z hranice šestnáctky k tyči a Hrubého pořádně protáhl. Následně se ke slovu dostal dvakrát domácí záložník Alvir, ale napoprvé vypálil z vápna těsně vedle a poté Hrubý jeho pokus vyrazil.

Jablonec se vůbec k ničemu nedostal a trenér Rada po 25 minutách poslal na hřiště Kratochvíla namísto Považanece, který už měl žlutou kartu. Ani toto střídání však Severočechy neprobudilo.

V 29. minutě zastavil Břečka před vápnem nedovoleně prodírajícího se Soldáta. K přímému kopu se postavil Zeman, jehož střelu Hrubý vyrazil před sebe na volného Škodu, který posunul Příbram do dvoubrankového vedení.

Deset minut po změně stran zamířil Alvir z vápna opět vedle. V 70. minutě udeřili domácí potřetí. Tregler přihrál z pravé strany před vápno na Rezka a ten se parádně trefil ze vzduchu.

O čtyři minuty později přidal Škoda druhou trefu v utkání, když si před vápnem rozpohyboval Břečku a prostřelil Hrubého. Díky pátému gólu v sezoně se posunul do čela nejlepších střelců soutěže.

Příbram na Litavce neprohrála ani ve čtvrtém duelu ročníku a v součtu s uplynulou sezonou včetně baráže dokonce podeváté za sebou. Středočeši doma v lize porazili Jablonec po čtyřech porážkách za sebou a částečně mu oplatili debakl 0:6 z minulého ročníku.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...