Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Hiddink: Čechovi chybí sebevědomí

Sport

  12:14
LONDÝN/PRAHA - Český fotbalový brankář anglické Chelsea Petr Čech prožívá krizi sebedůvěry. Po úterní remíze 4:4 s Liverpoolem ve čtvrtfinále Ligy mistrů to řekl trenér Chelsea Guus Hiddink, který však o jeho střídání neuvažuje.

Petr Čech zasahuje před Amaurim. foto: ČTK

Britský list The Daily Telegraph ve shodě s dalšími médii v zemi napsal, že český gólman "předvedl další znepokojivý výkon". Alarmující byla především jeho chyba při vedoucím gólu Liverpoolu, když jej po trestném kopu zaskočil z velké dálky Fabio Aurélio.

Český internacionál po sobotní ligové výhře nad Boltonem 4:3 pustil při dvou zápasech sedm gólů - navíc doma - a bude znovu pod drobnohledem před sobotním semifinále Anglického poháru proti Arsenalu, napsal The Daily Telegraph.

"Je to pravda," reagoval Hiddink na dotaz, zda má šestadvacetiletý Čech problémy. "Je velmi inteligentní a sebekritický a nebyl spokojen se svým výkonem proti Boltonu... Bylo vidět, že si zcela nevěřil. A když jde o brankáře, tak se to může odrazit na gólech. Ale zůstává stále velmi dobrým brankářem," uvedl Hiddink. "Ale Petr hledá rezervy i po svých perfektních zápasech," upozornil kouč.

Hiddink se za Čecha po duelu s Liverpoolem, v němž šestadvacetiletý brankář kromě kiksu před první brankou předvedl i řadu dalších nepřesvědčivých zákroků, jednoznačně postavil. A především také naznačil, že o jeho střídání zatím neuvažuje. Čech tak podle všeho znovu dostane důvěru v sobotním semifinále Anglického poháru proti Arsenalu ve Wembley.

UTKÁNÍ CHELSEA-LIVERPOOL 4:4:

"Každý člověk má období, kdy není v nejlepší formě, což je teď případ Petra. Ale není to důvod, abychom přemýšleli, že ho nahradí někdo jiný," řekl nizozemský trenér.

Sám Čech připustil, že poslední dva duely jej nezastihly v optimální pohodě a v duelu s Boltonem i Liverpoolem si prý pokaždé vyčítal jeden z inkasovaných gólů. "Takové bych dostávat neměl. Poslední dva zápasy pro mě byly složité, ale v předešlých patnácti byla moje forma dobrá," citoval Čecha sever uefa.com.

The Daily Telegraph také dodal, že po lednovém odchodu Carla Cudiciniho do Tottenhamu je Čechovým náhradníkem nepřesvědčivý Portugalec Henrique Hilario. Podle The Times úterní drama na Stamford Bridge umocnily kiksy brankářů, kteří jsou řazeni k evropské špičce. "Nejprve povzbudila Liverpool drtivá poziční chyba Petra Čecha a poté pomohl Chelsea nešikovný zásah (brankáře Liverpoolu) Josého Manuela Reiny," poznamenal deník.

"První poločas Petra Čecha byl katastrofální a druhý jen o málo lepší. A vnucuje se myšlenka, jak by to dopadlo, kdyby Chelsea hrála stejně v semifinále proti Barceloně," napsal The Independent s připomínkou soupeře Chelsea v boji o finále. Tím bude katalánský velkoklub, který je považován za hlavního favorita na celkové vítězství.

The Daily Telegraph připomněl Čechovy další chyby během sezony, která byla podle listu pro českého brankáře obtížná. Částečně za to mohou problémy s Hiddinkovým předchůdcem Luizem Felipem Scolarim, domnívá se autor.

Spekuluje ale i o tom, že Čech "už jednoduše není tím velkým brankářem, kterým byl před svým děsivým zraněním hlavy v roce 2006, které ohrozilo nejen jeho kariéru ale i jeho život".

Podle irského deníku The Irish Times Čech při úterním utkání vypadal jako zlomený muž a předvedl nerozhodnost a málo jistoty. "Proměna brankáře Chelsea byla zarážející. A i když tým postoupil, psychický dopad úterního utkání bude Čecha provázet do semifinále s Barcelonou," napsal irský list.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.