130 let

Kouč Bayernu Louis van Gaal. | foto: Reuters

Historická událost: trenér Nizozemců Van Gaal se zúčastní Gay Pride

Sport
  •   17:24
AMSTERODAM - Trenér nizozemské reprezentace Louis van Gaal se v srpnu zúčastní průvodu homosexuálů Gay Pride v Amsterodamu. Spolu s bývalým koučem Bayernu Mnichov a Barcelony půjde i ředitel holandského fotbalového svazu Michael van Praag.

"Je to historická událost," citovala agentura DPA ředitelku pořádající organizace Irene Hemelaarovou. Zástupci nizozemského svazu se totiž akce zúčastní poprvé, chtějí tak podpořit změnu myšlení v profesionálním sportu, ve kterém je homosexualita stále tabu.

Platí to zejména ve fotbale, přestože nedávno bývalý americký reprezentant Robbie Rogers přiznal, že je gay. Například bývalý šéf Juventusu Luciano Moggi a někdejší trenér italské reprezentace Marcelo Lippi prohlásili, že pro gaye není ve fotbale místo. Podobný názor zastává i bývalý kouč brazilských mistrů světa Luiz Felipe Scolari a exšéf chorvatského fotbalu Vlatko Markovič zase uvedl, že "fotbal hrají jen zdraví lidé".

Rogers je jedním z mála sportovců, který se přiznal k tomu, že je gay. Před ním tak učinil například dvojnásobný mistr světa v dráhové cyklistice Graeme Obree, tenistky Martina Navrátilová a Billie Jean Kingová a naposledy portorický boxer Orlando Cruz.

Ze známých fotbalistů se k homosexualitě přiznal během kariéry pouze bývalý útočník Nottinghamu Forest, Manchesteru City nebo West Hamu Justin Fashanu.

Ten v roce 1998 v 37 letech po neprokázaném obvinění ze sexuálního napadení sedmnáctiletého chlapce spáchal sebevraždu.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz