Pátek 17. května 2024, svátek má Aneta
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Hotovo. Zkušený Ujfaluši patří Spartě, podepsal roční smlouvu

Sport

  12:03aktualizováno  12:19
PRAHA - Fotbalová Sparta získala věhlasnou posilu. Zkušený obránce Tomáš Ujfaluši, který mezi novináře přišel v červené košili s klubovým znanek, podepsal na Letné roční smlouvu. Součástí kontraktu je také roční opce.

Tomáš Ujfaluši foto: ČTK

"V zahraničí jsem strávil hodně let, a tak už jsem chtěl zůstat v Česku. Zdravotní stav se lepší a dá se říct, že už jsem stoprocentně připravený," pokračoval pětatřicetiletý Ujfaluši, jenž kvůli přetrženému vazu v kolenu rok nehrál.

Na tiskové konferenci, na které ho Sparta představila veřejnosti, už měl červenou polokošili s klubovým znakem a následně zapózoval s dresem číslo tři.

Tomáš Ujfaluši

Datum a místo narození:
24. března 1978, Rýmařov

Výška a váha:
185 cm, 78 kg

Post:
obránce

Předchozí působiště:
Rýmařov (1988-91), Sigma Olomouc (1991-2000), Hamburk (2000-04), AC Fiorentina (2004-08), Atlético Madrid (2008-11), Galatasaray Istanbul (2011-13)

Reprezentace:
78 zápasů/dva góly (2001-08)

Největší úspěchy:
bronz na ME 2004, účastník MS 2006 a ME 2008; stříbro na ME do 21 let 2000; vítěz Evropské ligy a Superpoháru 2010; 2x vítěz turecké ligy (2012-13)

Součástí ročního kontraktu, který Ujfaluši na Spartě podepsal, je také opce. Ta může smlouvu prodloužit o další rok.

"Se Spartou jsme v posledních měsících byli v kontaktu, ale nechtěli jsme o tom informovat. Přeci jen Tomáš pracoval na svém uzdravení," vysvětloval hráčův manažer Dalibor Lacina. "Jak se jeho zdravotní stav zlepšoval, začaly přicházet dotazy z evropských klubů. V české lize připadala v úvahu jen Sparta. Vlastně se čekalo jen na Tomášovo rozhodnutí - jestli cizina, nebo Sparta."

Česká liga tak zažívá největší přestup letošního léta. Vždyť odchovanec Olomouce prošel Hamburkem, Fiorentinou, Atlétikem Madrid a naposledy Galatasarayem Istanbul. Všude patřil k oporám a tahounům.

Dlouho také nastupoval v reprezentaci, se kterou v roce 2004 skončil třetí na mistrovství Evropy. V národním týmu, kde dokonce dělal zástupce kapitána, odehrál 78 zápasů a vstřelil dva góly. V roce 2009 se možnosti reprezentovat vzdal.

"Impulzem k příchodu Tomáše Ujfalušiho byl úvod soutěžního ročníku. V prvních pěti zápasech jsme dostali šest gólů, a to je na Spartu hodně," uvedl člen sparťanského představenstva Jakub Otava. "Chceme posilovat tým a být co nejsilnější. Jsme přesvědčeni, že nám Tomáš hodně pomůže."

Sparta si nejdříve ve středu "proklepla" Ujfalušiho zraněné koleno a následně došlo mezi oběma stranami k dohodě.

"Trénovat začnu v pátek s kondičním tréninkem," upřesnil Ujfaluši. V sobotním derby proti Bohemians Praha 1905 tak ještě určitě nenastoupí. A co příští týden proti Plzni? "To ukáže až čas. Každopádně se těším, až si českou ligu zase zahraju. Myslím, že v současnosti svou kvalitu má, což se ukazuje i v evropských pohárech."

Ujfalušiho příchod nemusí být posledním pohybem ve sparťanském kádru. Letenský klub stále touží po záložníkovi Bořku Dočkalovi z Rosenborgu Trondheim. Zároveň je možný i odchod ofenzivního záložníka či útočníka Václava Kadlece.

Autor:

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč