Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Jablonec doma rozstřílel poslední Příbram. Dvěma trefami se po přestávce blýskl Sýkora

Filip Zorvan z Příbrami a Tomáš Hübschman z Jablonce v souboji o míč. foto: ČTK

Aktualizováno
Jablonec nad Nisou - Fotbalisté rozdrtili v dohrávce 21. kola první ligy Příbram 4:0 a na třetím místě tabulky dál ztrácejí tři body na druhou Plzeň. Severočechy poslal v 36. minutě do vedení Vojtěch Kubista, po změně stran se dvakrát trefil Jan Sýkora a v závěru si úvodní gól v české nejvyšší soutěži připsal finský záložník Kasper Hämäläinen. Domácí Martin Doležal ještě v nastavení nedal penaltu. Jablonec soupeři oplatil stejně vysoký podzimní debakl. Příbram v lize nevyhrála už 14 utkání, venku stále nezískala ani bod a zůstala poslední.
  20:12aktualizováno  21:14

„Věděli jsme, že první kolo po pauze je vždy takové jiné. Navíc jsme s Příbramí poslední dva vzájemné zápasy prohráli. Na její půdě to bylo naprosto zasloužené, o to více jsme proto hráče upozorňovali, abychom nepodcenili některé situace jako v prvním duelu. Splnili jsme povinnost a vyhráli jsme,“ řekl na tiskové konferenci jablonecký trenér Petr Rada.

Příbram si poslední ligovou výhru připsala proti Jablonci a Severočechy v lednu porazila i v přípravě (3:1). Jenže na Střelnici dnes byli hosté od první minuty pod velkým tlakem. Favorit měl úvodní gólovou šanci už v druhé minutě, kdy Považanec sám před brankou špatně trefil míč.

O sólový únik na konci první čtvrthodiny obral Sýkoru asistent rozhodčího Moláček, který chybně odmával domnělý ofsajd. Hosté pak na chvíli vyrovnali hru a aktivně si počínal především Rezek, hrající 300. ligový zápas.

Ve 23. minutě byl hodně blízko gólu domácí Kubista, ale sám před brankou vysoko přestřelil. O 13 minut později už se stejný hráč první branky v této ligové sezoně přece jen dočkal, když zhruba z 12 metrů poslal do sítě odražený míč po centru Kroba.

Také druhý poločas začali domácí náporem a brzy bylo o bodech rozhodnuto. K brance měl nejprve blízko „sváteční“ střelec Hübschman, které ale Kočí vychytal.

V 52. minutě už byl hostující gólman bezmocný. Doležal se protáhnul kolem debutanta Kleščíka a poslal míč před prázdnou branku Sýkorovi, který nemohl minout.

O tři minuty později se dostal Sýkora znovu dost snadno k dalšímu gólu. Brankář Kočí při pokusu odkopnout míč promáchl a domácí záložník v klidu dovedl balon do sítě. Podruhé v ligové kariéře skóroval dvakrát v jednom utkání.

„Kdybychom dnes vedli o dva góly už před pauzou, tak jsme byli klidnější, ale neproměnili jsme několik šancí. Rozhodl třetí gól,“ mínil Rada.

„Měli jsme v poslední době s Jabloncem dobrou bilanci, na zápas jsme se moc těšili a věřili si, že můžeme překvapit. Cítil jsme z hráčů velké odhodlání, ale co je to platné, když pak uděláme velké chyby,“ litoval příbramský trenér Roman Nádvorník.

Hosté se na okamžik v 73. minutě radovali alespoň ze snížení, ale střídající Voltr zahrál rukou a gól nemohl být uznán. Jinak Příbram za soupeřem výrazně zaostávala a domácí kralovali. Jejich výhru korunoval minutu po svém příchodu na hřiště v 81. minutě zblízka střídající Hämäläinen. Pátý gól mohl přidat v nastaveném čase nejlepší ligový střelec sezony Doležal, ale z penalty přestřelil. 

21. kolo první fotbalové ligy:

FK Jablonec - FK Příbram 4:0 (1:0)
Branky: 52. a 55. Sýkora, 36. Kubista, 81. Hämäläinen. Rozhodčí: Berka - Moláček, Hock. ŽK: Tregler, Zorvan, Nový (všichni Příbram). Diváci: 2438.

Sestavy: Jablonec: Hrubý - Holík, Jugas, Plechatý, Krob - Hübschman - Jovovič (64. Pilík), Kubista (80. Hämäläinen), Považanec, Sýkora (85. Chramosta) - Doležal. Trenér: Rada.

Příbram: Kočí - Pazdera (56. Cmiljanovič), Šimek, Kleščík, Nový - Polidar, Tregler, Zorvan (80. Kříž), Rezek, Škoda - Jindráček (65. Voltr). Trenér: Nádvorník.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...