Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Jak vidí ligu SPARŤAN? Pochvalu si zaslouží i rudí běloši

Sport

  15:20
PRAHA - Na českých stadionech již proběhlo několik kampaní proti rasismu. Fotbalisté dokonce před zápasy četli jakousi chartu. Ale jak se zdá, vše bylo jen házením hrachu na zeď. Rasismus je hluboce zakořeněn, o čemž svědčí i mentální apartheid, který panuje ve společnosti.

Sparta - Ústí nad Labem (Bony Wilfried bojuje o míč). foto: ČTK

Média rozdělují hráče na bílé a černé. Neustále se zdůrazňuje, že ve Spartě hraje "africká divize", "černý balet" atp. Buďto autoři těchto sloganů dosud netušili, že i nebílí dokážou hrát fotbal, a jsou nyní překvapeni, nebo považují jejich rasový původ za natolik důležitý, že je nutné na něj poukazovat.

Četl jsem asi pět rozhovorů s Bonym Wilfriedem a v úplně každém z nich mu byla položena otázka, zda se u nás někdy setkal s rasismem. Vždy prohlásil, že nikoli. Zdálo se mi, jako by tazatele tato odpověď zklamala. Patrně chtějí, aby na něj Bony někde narazil, nejlépe v temném průchodu.

Výše popsaná segregace je nejen nekorektní vůči Afročechům pobíhajícím po našich trávnících, ale rovněž i vzhledem k původním domorodcům, tedy Čechočechům, respektive Euročechům.

Například v posledním zápase se Slováckem patřili rudí běloši mezi nejlepší hráče na hřišti, avšak pozornost latentních rasistů opět přitahovali borci s poněkud tmavší pigmentací pleti! Výkon Jardy Blažka, díky kterému jsme získali tři body, pochopitelně zamlčet nešlo, ale nevím, co by musel udělat Kamil Vacek, jenž byl v pořadí druhý nejlepší, aby se mu dostalo zasloužené pozornosti. Takovému Adiabovi stačil ke zviditelnění strašidelný výkon.

Autor (35) je sparťanem již od svého prenatálního věku. Proč? Protože Sparta!

Autor: