Pátek 17. května 2024, svátek má Aneta
130 let

Lidovky.cz

Jeden velký trenérský příběh je u konce

Sport

  14:56
PRAHA - Kdo je vlastně Karel Brückner? Bezesporu jeden z nejuznávanějších a nejúspěšnějších koučů české a československé fotbalové historie. Pojďme po stopách kariéry respektovaného trenérského odborníka. Muže, kterého jeho největší přednost - a to důvěra v sama sebe - dovedla na vrchol.

Bude ještě takto Brückner někdy udílet taktické pokyny? foto: ČTK

V červnu roku 2004 nebylo v česku milovanější fotbalové osobnosti, než jakou byl šedovlasý trenérský bard. Česká fotbalová reprezentace právě došla na ME pro bronzové medaile, ve skupině v nádherném zápase porazila 3:2 Nizozemsko a jen nešťastně podlehla v semifinále s pozdějšími vítězi z Řecka. Fotbalová Evropa ležela olomouckému rodákovi u nohou. I když se již tenkrát místy objevovaly nesmělé hlasy, které tvrdily, že Brückner dokázal skvěle odkoučovat utkání s Nizozemci, ovšem semifinále v Řeckem takticky nezvládl. Že s generací hráčů kolem Nedvěda či Rosického mohl dosáhnout na více.

ČESKO – NIZOZEMSKO 3:2 EURO 2004:


Brücknerova nej...:

Sladší výhra: Vítězství 3:2 nad Nizozemskem na EURO 2004 19. 6. v Aveiru. Češi již po dvaceti minutách prohrávali 2:0 a byli zralí na ručník. Kouzelník Brückner vytáhl z klobouku skvělá střídání a Češi nakonec v nádherném zápase dokráčeli "totálním fotbalem“ k výhře 3:2.

Tvrdší porážka: Prohra 2:3 s Tureckem 15. 6. na EURO 2008. Češi vedli v poslední zápase základní skupiny, ve kterém šlo o všem, dokonce ve 70. minutě 2:0. Soupeř v poslední čtvrthodině Čechy rozebral, navíc mu pomohl k vyrovnání obří hrubicí brankář Petr Čech.

Největší ostuda: Po zápase 24.3. 2007 s Německem, který Češi prohráli, připravili hráči další vrásky na čelo svému kouči večírkem, na kterém oslavovali 29. narozeniny obránce Tomáše Ujfalušiho.

Zkušený kouč s ješitností sobě vlastní negativní názory ničil, mnohdy zesměšňoval. A fandům sliboval – vrcholem této generace bude MS v Německu 2006.  Jenže český tým začal až překvapivě často klopýtat, stále více se mluvilo o špatné fyzické připravenosti národního týmu.

Brückner, který v první polovině 90. let minulého století patřil mezi průkopníky moderního fotbalu přestal stíhat trendu současnosti.

Vinou médií, někdy až přehnanými tužbami fanoušků, ale také svým vlastním chováním, se z obdivovaného muže stal štvanec. Tlak mohl skončit loni v létě, kdy ukončil devětašedesátiletý Brückner své působení u národního týmu. Za měsíc bylo vše jinak – český kouč šokoval a oznámil své působení u rakouské reprezentace.

Fotbalového trpaslíka měl vytáhnout mezi evropskou smetánku. I přes nadějný vstup se tak nestalo a po sedmi měsících a s jedinou výhrou na kontě své angažmá u našich jižních sousedů skončil.

A podle všeho tak uzavřel svou bohatou trenérskou kariéru. "V poslední době na něm bylo vidět, že z něj vyprchala ta ohromná síla, která jej vedla vždy vpřed. Navíc jej stále více ničily zdravotní potíže." řekl například Ján Kocián, Brücknerův asistent u rakouské reprezentace a také přítel.

ČESKO - TURECKO 2:3 EURO 2008:

Brückner zůstává koučem, který vybojoval pro Česko dvě fotbalové medaile (ME do 21 let 2000 – stříbro, ME 2004 – bronz) a výrazně se podílel na zlatu lvíčat na ME 2002. A také trenérem, který se jako jeden z mála může pyšnit neporazitelností se světovou velmocí Francií a dvěma výhrami nad Německem.

Autoři:

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...