Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Kanonáda na závěr neúspěšné kvalifikace. Češi rozstříleli San Marino 5:0

Sport

  22:20
plzeň - Čeští fotbalisté se rozloučili s neúspěšnou kvalifikací na mistrovství světa domácí výhrou 5:0 nad San Marinem. V prvním poločase závěrečného duelu skupiny se v Plzni proti žebříčkově druhé nejhorší reprezentaci Evropy trefili hráči domácí Viktorie - dva góly dal Michael Krmenčík a jeden Jan Kopic. Po přestávce pak přidali další branky Filip Novák a Václav Kadlec.

ČR - San Marino, utkání skupiny C kvalifikace MS 2018 ve fotbale, 8. října v Plzni. Zleva Antonín Barák z ČR a Michael Battistini ze San Marina. foto: ČTK

Utkání skupiny C kvalifikace mistrovství světa 2018 ve fotbale v Plzni:

ČESKO - San Marino 5:0 (3:0)
Branky:
8. a 23. Krmenčík, 27. Kopic, 71. Novák, 83. V. Kadlec. Rozhodčí: Troleis - Christiansen, Höjgaard (všichni Faer. ostr.). ŽK: Battistini (San Marino). Diváci: 5625.

ČESKO: Koubek - Kadeřábek, Kalas, Lüftner, Novák - Dočkal, Darida - Kopic (63. Sýkora), Barák (70. V. Kadlec), Jankto - Krmenčík (63. Kliment). Trenér: Jarolím.

San Marino: A. Simoncini - Brolli, Vitaioli (82. M. Berardi), Della Valle, Palazzi, Grandoni - Tosi - Battistini, F. Berardi (76. Berretti), Rinaldi - Bernardi (63. Bonini). Trenér: Manzaroli.

Reprezentanti, kteří už v září ztratili naději na postup, obsadili v šestičlenné skupině třetí místo a ziskem 15 bodů vyrovnali nejhorší výsledek ve světové kvalifikaci v samostatné historii.

Český tým si dnešní výhrou zajistil účast v druhé ze čtyř lig Ligy národů. Nový projekt od příštího podzimu nahradí přípravné zápasy a nabízí dodatečnou šanci postoupit na evropský šampionát. Zároveň se od Ligy národů bude za rok odvíjet nasazení pro klasickou kvalifikaci.

Kouč Jarolím udělal pět změn oproti čtvrtečnímu vítěznému zápasu v Ázerbájdžánu. Premiéru v reprezentačním A-týmu si odbyl Lüftner, poprvé v soutěžním utkání za národní celek chytal brankář Koubek.

Český tým podle předpokladů od úvodu režíroval hru a v osmé minutě otevřel skóre. Jankto se uvolnil na levé straně pokutového území a jeho přihrávku usměrnil pod břevno plzeňský útočník Krmenčík.

Kanonýr Viktorie měl na domovském stadionu viditelnou motivaci a v 23. minutě poprvé v reprezentaci v jednom utkání vstřelil dvě branky. Po Dočkalově centru z přímého kopu překonal hostujícího brankáře hlavou a v vylepšil si bilanci v národním týmu na šest gólů v deseti duelech.

ostatní utkání nedělní kvalifikace

Oslo: Norsko - Severní Irsko 1:0 (0:0)

Branka: 71. vlastní Brunt. Rozhodčí: Bojko - Volodin, Plužnyk (všichni Ukr.).

Kaiserslautern: Německo - Ázerbájdžán 5:1 (1:1)

Branky: 9. a 67. Goretzka, 55. Wagner, 64. Rüdiger, 82. Can - 34. Šejdajev. Rozhodčí: Treimanis - Gudermanis, Spasjonnikovs (všichni Lit.).

Astana: Kazachstán - Arménie 1:1 (0:1)

Branky: 62. Turisbek - 26. Mchitarjan. Rozhodčí: Tean - Bodean, Mardari (všichni Mold.).

Kodaň: Dánsko - Rumunsko 1:1 (0:0)

Branky: 60. Eriksen z pen. - 88. Deac. Rozhodčí: Aytekin - Kleve, Häcker (vichni Něm.). ČK: 63. Ganea (Rum.).

Varšava: Polsko - Černá Hora 4:2 (2:0)

Branky: 6. Maczyński, 16. Grosicki, 85. Lewandowski, 87. vlastní Stojkovič - 79. Mugoša, 83. Tomaševič. Rozhodčí: Orsato - Di Fiore, Manganelli (všichni It.).

Trnava: Slovensko - Malta 3:0 (1:0)

Branky: 33. a 63. Nemec, 69. Duda. Rozhodčí: Mazzoleni - Tonolini, Crispo (všichni It.).

Vilnius: Litva - Anglie 0:1 (0:1)

Branka: 27. Kane z pen. Rozhodčí: Grinfeld - Krasikow, Hassan (všichni Izr.).

Lublaň: Slovinsko - Skotsko 2:2 (0:1)

Branky: 52. a 72. Bezjak - 32. Griffiths, 88. Snodgrass. Rozhodčí: Eriksson - Klasenius, Wärnmark (všichni Švéd.). ČK: 90. Cesar (Slovin.).

Hned za čtyři minuty se trefil i druhý plzeňský hráč v základní sestavě Kopic, který doklepl míč do sítě po chybě brankáře Simonciniho a navázal na gól z Ázerbájdžánu.

V 41. minutě mohli senzačně udeřit hosté. Na centr si naběhl Palazzi, ale radost z teprve třetí branky San Marina v této kvalifikaci mu pokazil Koubkův zákrok. Hned z protiakce šli Češi čtyři na jednoho, ale Kopic svůj druhý gól nepřidal a velkou šanci pak neproměnil ani Kalas.

I po přestávce domácí proti osmému nejhoršímu celku světového žebříčku pokračovali v zahazování vyložených šancí. Novák překopl branku, Krmenčíkovi zkazil radost z hattricku ofsajd a v 56. minutě zahodil svou druhou gólovou možnost Jankto, který napálil jen Simonciniho. Krmenčík se nedočkal hattricku ani v 62. minutě, kdy mířil nad.

V 71. minutě zlomil čekání na první reprezentační branku Novák, který tentokrát po Klimentově přiťuknutí sám před gólmanem nezaváhal. Skóre pak v 83. minutě po Dočkalově centru uzavřel střídající Kadlec. Český celek tak zaostal o jednu trefu za výhrou 6:0 z březnového utkání v San Marinu.

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...