Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Kdo se dostane na Euro? A co musí splnit? Fanoušci jsou šest týdnů před startem stále ve velké nejistotě

Sport

  5:00
Prakticky po celou dobu, kdy bylo zřejmé, že se fotbalové mistrovství Evropy musí kvůli pandemii koronaviru o rok posunout, se řešilo, v jakých destinacích epidemiologická situace dovolí zápasy sehrát. Původní plán počítající s dvanácti dějišti po celé Evropě, což mělo podpořit význam šedesátiletého jubilea tohoto klání, se průběžně zdál více či méně pravděpodobný.

Také čeští fanoušci se už nemůžou dočkat foto: ČTK/AP

„Místo dvanácti zemí by Euro mohlo být v jedenácti, osmi, pěti nebo jedné zemi,“ říkal na podzim opatrně také šéf Evropské fotbalové unie (UEFA) Aleksander Čeferin.

Minulý pátek pak Výkonný výbor UEFA definitivně rozhodl. Dvě města o Euro přišla a v seznamu se objevilo jedno nové jméno. Irský Dublin a španělská Sevilla, které se měly podělit o šestici zápasů základní skupiny E (Španělsko Švédsko, Polsko, Slovensko) a dvě osmifinále, nedokázaly zaručit, že na tamní stadiony budou moci dorazit také diváci. Aspoň částečné zaplnění kapacity přitom UEFA vyžaduje. Většinou jde o čtvrtinu z celkového počtu míst, někde však předem počítají s polovinou i víc.

ČESKÁ KRÁSA. Blonďaté fanynky před pražskou O2 arenou vyhlíží začátek duelu...
Česko vs. Chorvatsko (fanoušci Česka).

Španělé už předem připravili jako záložní variantu stadion La Cartuja v Seville, což jim nakonec při nepříznivé situaci v Baskicku přišlo vhod. Tři dublinské duely ve skupině pak přebral Petrohrad, který už měl schválenou organizaci tří utkání skupiny B a jednoho čtvrtfinále, a zbývající osmifinále bude hostit nejvytíženější londýnské Wembley.

„S hostitelskými asociacemi a místními úřady jsme usilovně pracovali na zajištění bezpečného a slavnostního prostředí zápasů. Jsem potěšený, že budeme schopni přivítat diváky na všech stadionech po celém kontinentu,“ uvedl Čeferin v prohlášení.

„Hostitelská města mají potenciál to zorganizovat, ale je to velmi komplikované,“ dodal Ronan Evain, výkonný ředitel sítě fanoušků Football Supporters Europe.

Místní úřady v jednotlivých zemích nyní dle aktuální covidové situace a její předpovědi pro následující měsíce vyhodnocují, kolik fanoušků nakonec do hledišť opravdu pustí. Zatímco většina států opatrně hlásí čtvrtinové zaplnění arén s možností dalšího navyšování, ruský Petrohrad s ázerbájdžánským Baku predikují padesátiprocentní kapacitu a maďarská Budapešť si dokonce věří na plný dům.

Devadesátitisícové Wembley, kde Češi hrají poslední duel základní skupiny s domácí Anglií, plánuje začít na 25 procentech, a jelikož hostí i boje o medaile, postupně číslo navyšovat. Británie a Maďarsko patří v Evropě k nejproočkovanějším zemím.

Dějiště a rozpis zápasů letošního ME ve fotbale

Hodnoty bedlivě sledují také fanoušci, kteří si loni zakoupili vstupenky. Pokud neztratili o návštěvu zápasů zájem a do 22. dubna nepožádali o vrácení zaplacené sumy, měli by se dostat do slosování, které zřejmě bude o šťastlivcích rozhodovat.

Důležitým faktorem rovněž budou předpisy v jednotlivých pořadatelských zemích, jež určí, zda mohou na zápasy přijet fanoušci odkudkoliv ze zahraničí, nebo jen ze států, které zrovna hrají konkrétní zápas, nebo pouze ti domácí.

„Potřebujeme mít jasno v cestování, to je v tuto chvíli nejdůležitější věc,“ říká za fanouškovské hnutí Evain. „Když byl turnaj loni odložen, měla spousta lidí rezervovány lety, vlaky a hotely. Mnoho z nich je odložilo, místo aby žádali o vrácení peněz. A těchto fanoušků se to dotýká nejvíce.“

‚Ať dostanou přednost věrní fandové.‘ Koho na Euru pustit do hlediště a kdo bude mít smůlu?

Neméně podstatná jsou opatření, jimiž se příznivci budou muset řídit. Ve hře jsou potvrzení o očkování, zdvojené testy i karanténa.

Euro začíná už za šest týdnů a je jasné, že pořadatele i fanoušky čeká perný turnaj. Proto UEFA předesílá: „Ti, kteří chtějí cestovat na zápasy do zahraničí, to budou kvůli neustále se měnícím omezením mít opravdu náročné.“

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...