Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

KLDR ve své zemi zamlčela duel s Jižní Koreou. Je to úspěch, že jsme se vrátili zdraví, oddechl si Son

Utkání KLDR s Jižní Koreou se odehrálo bez diváků. foto: Reuters

Soul - Jako válku líčili jihokorejští fotbalisté zápas kvalifikace mistrovství světa s KLDR v Pchjongjangu, který neviděli diváci na stadionu ani v televizi. Podle útočníka Tottenhamu Son Hung-mina mohli být hostující hráči rádi, že vypjaté utkání přežili ve zdraví. Jihokorejská federace zvažuje, že kvůli okolnostem zápasu podá stížnost k FIFA.
  13:47

„Soupeři byli hodně hrubí a občas tam lítaly opravdu drsné nadávky. Bylo těžké se soustředit na hru, když myslíte hlavně na to, abyste nepřišli k nějakému zranění. Je to úspěch, že jsme se z takového zápasu vrátili ve zdraví,“ řekl Son Hung-min novinářům na letišti v Soulu. „Venkovní zápasy nejsou vždycky příjemné a naši hráči i doprovod si užili své,“ dodal k utkání, které skončilo bez branek. Hosté si stěžovali také na ubytování.

Týmy obou znesvářených zemí se na severokorejské půdě utkaly po téměř 30 letech. „Bylo to jako válka,“ uvedl místopředseda jihokorejské fotbalové asociace Čche Jong-il. „Používali všechno od loktů, přes ruce po kolena, aby naše hráče zastavili. Něco takového jsem při fotbale ještě neviděl. Když jsem k domácím mluvil, ani se na mě nepodívali, natož aby reagovali,“ řekl funkcionář. Rozhodčí v zápase udělili jen čtyři žluté karty - dvě na každé straně.

Na utkání výběrů dlouhodobě znepřátelených zemí neměli přístup fanoušci ani jihokorejští novináři, nevysílala ho žádná televize. Severní Korea, jejíž média o duelu vůbec neinformovala, poskytla hostům pouze záznam utkání na DVD. Ten se měl v Jižní Koreji vysílat dnes, ale kvůli špatné kvalitě ho nakonec televize do programu nezařadila.

S napětím očekávaný zápas navštívil šéf FIFA Gianni Infantino, který litoval, že na stadionu pro 50 tisíc diváků nebyli žádní fanoušci. „To nás překvapilo, stejně jako některé problémy s televizním přenosem a vízy a umožněním přístupu pro zahraniční novináře,“ uvedl Infantino.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!