Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Vyloučení Krejčího? Hraniční, řekla komise. Penalty v Ostravě špatně

Rozhodčí Dalibor Černý i přes protesty ostatních hráčů Sparty vylučuje kapitána Ladislava Černého. foto: Petr Eret, MAFRA

Komise fotbalových rozhodčích sudímu Daliboru Černému vyloučení sparťanského kapitána Ladislava Krejčího v Plzni nevyčetla. Zároveň však v komuniké po 24. ligovém kole uvedla: „Z hlediska udělení osobního trestu šlo o hraniční situaci.“
  14:42

Podle komise se nejednalo o chybu rozhodčího. Tou by však nebylo ani to, kdyby Černý sparťanskému kapitánovi po druhém faulu na Chorého pouze domluvil.

Sudí si mohl vybrat.

Byla to osmá sparťanská červená karta v sezoně, v součtu všech soutěží jich mají lídři tabulky už deset, což je abnormální číslo, nejvyšší v Evropě.

„O našich červených kartách jsme se bavili už několikrát,“ pokrčil rameny Brian Priske. „Ale k rozhodčímu nemám žádný komentář,“ doplnil.

Zatímco první žlutá karta pro Krejčího byla v závěru prvního poločasu neoddiskutovatelná, protože po sérii chyb sparťanské defenzivy zezadu jednoznačně nakopl domácího Chorého. Ta druhá po souboji stejných hráčů hosty z Prahy namíchla.

52. minuta, brankář Vindahl rozehrál po malé domů od Ryneše lajdácky přímo na Dweha, který balon z první posunul do středu na Červa a ten přihrával na křídlo Chorému. K němu zezadu dobíhal Krejčí, lehce ho trefil, ale snažil se nohu stáhnout, aby protivníka nezasáhl naplno. Plzeňský útočník vykřikl bolestí a dosáhl svého.

„Během přestávky jsme si říkali, že zkusíme udělat tlak na Panáka a Krejčího, protože už měli žlutou kartu. To se povedlo,“ přiznával Chorý po zápase.

Černý sice okamžitě pískal faul, ale s kartami chvíli počkal. Možná komunikoval s kolegy. Možná si chtěl nechat celou situaci jen projít hlavou. Když následně vytáhl žlutou a červenou, sparťané se kolem něj sletěli. Krejčí se rozčiloval ze všech nejvíc. Pak z ruky naštvaně stáhnul žlutou pásku a odkráčel do kabin.

Pro čtyřiadvacetiletého Krejčího šlo už o třetí červenou kartu v sezoně a šestou ve Spartě celkově, což je negativní rekord. Pět jich dostal v domácí soutěži a jednu v Evropské lize proti Lille na podzim 2020.

Teprve podruhé byl přitom vyloučený po dvou žlutých kartách.

Tři červené v jedné sezoně

v rámci samostatné české ligy

Pavel Nedvěd (Sparta) Zdeněk Cieslar (Vítkovice), Josef Mucha (Olomouc), Jaroslav Šilhavý (Žižkov) Lukáš Vácha (Liberec), Vojtěch Smrž (Hradec Králové), Ladislav Krejčí (Sparta)

Stalo se tak opět v Plzni, kde nedohrál ani utkání v předloňské nadstavbě (0:3) a i tenkrát u toho byl rozhodčí Černý. Tehdy však druhou žlutou kartu udělil chybně, takže se Sparta proti verdiktu odvolala a disciplinárka následně Krejčího omilostnila.

„Nedošlo k porušení pravidel, byla to zjevná chyba rozhodčího,“ řekl předseda disciplinární komise Richard Baček.

Krejčí v tehdejším utkání ve Štruncových sadech hrál za stavu 3:0 pro domácí už se žlutou kartou, když krátce po půli pomezní Caletka signalizoval faul na pronikajícího Řezníka. Televizní záznam však ukázal, že plzeňský obránce simuloval a Krejčí nefauloval.

Tentokrát šel Krejčí ven za stavu 2:0 pro Plzeň, domácí pak přidali ještě dvě branky a po výhře 4:0 zdramatizovali boj o mistrovský titul.

Penalty v Ostravě? Špatně!

Přehmaty viděla komise rozhodčích v čele s Liborem Kovaříkem v průběhu uplynulého ligového víkendu pouze v Ostravě, kde svůj den neměl hlavně osmačtyřicetiletý videorozhodčí Tomáš Kocourek.

O osmnáct let mladšímu hlavnímu sudímu Dominiku Starému doporučil přezkum dvou původně neodpískaných penaltových situací, pokaždé špatně.

„VAR neměl intervenovat ani v jednom případě,“ tvrdí komise. Nejednalo se o jednoznačné situace, tudíž ani o zjevné omyly.

Sudí na hřišti nejdřív nechal ve 33. minutě bez povšimnutí nechal souboj domácího Kpoza s olomouckým Vraštilem. Ten padl k zemi poté, co ho ostravský fotbalisty po hlavičce zasáhl kopačkou do obličeje. Opravil se až po zhlédnutí záznamu.

V 78. minutě u něj pak na druhé straně prošel souboj olomouckého Pokorného s ostravským Lishkou. Zdálo se, že hostující hráč v šestnáctce stáhl soupeře za dres. Držení však bylo vzájemné. Přesto VAR do situace vstoupil a doporučil penaltu.

Autor: