Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Kouč Hašek odmítl nabídku z Japonska a byl u Nedvěda v Juventusu

Sport

  9:30
PRAHA - Fotbalový kouč Ivan Hašek rozhodně nemá po červnovém konci v saúdskoarabském celku Al Hilál z Rijádu nouzi o nabídky. V minulých dnech z důvodu velké vzdálenosti odmítl možnost vést druholigový japonský klub JEF United Ičihara, kde v minulosti působil jako hráč. Předpokládá, že nejpozději od léta by mohl začít znovu trénovat, momentálně jezdí po světě a zúčastnil se také několika stáží v klubech.

Na pozvání Pavla Nedvěda strávil asi týden v Juventusu Turín. "Sleduju fotbal, kde se dá. Za týden zhlédnu plno zápasů v televizi, jezdím různě po světě. Jsem v přípravě na další angažmá," řekl Hašek v rozhovoru s novináři během vánočního turnaje internacionálů v pražském Edenu.

"Nějaké nabídky jsou, ale zatím v tuhle chvíli nic podepsaného není. V průběhu roku jsem jednal s několika týmy, ale nemyslím si, že bych musel jít za každou cenu trénovat někam, kde to není připravené," podotkl bývalý reprezentant a nedávný svazový předseda, který loni v červnu na nejvyšší funkci v českém fotbale překvapivě rezignoval.

Po letním konci v Al Hilál o něj v minulých dnech projevil vážný zájem japonský celek JEF United Ičihara, kde hrával v polovině devadesátých let. "Nabídka byla hodně zajímavá a bylo to těžké rozhodování i vzhledem k tomu, že ty lidi v klubu znám. Ale z důvodu velké dálky jsem musel odmítnout. Bylo to 50 na 50, musel jsem se rozhodnout do soboty. Taky to byla druhá liga. Kdyby to byla první liga, tak bych neváhal, i když oni chtějí za každou cenu postoupit," líčil devětačtyřicetiletý Hašek.

Juventus? Trénink na špičkové úrovni

Po konci v Arábii absolvoval několik stáží, před nedávnem měl možnost nahlédnout do tréninkové "kuchyně" suveréna italské ligy Juventusu Turín. "Díky Pavlovi Nedvědovi jsem měl možnost být úplně blízko. Strávil jsem tam asi týden, viděl jsem jeden tréninkový mikrocyklus. Byl to trénink na nejšpičkovější úrovni, největší dojem na mě udělalo, jak jsou připraveni fyzicky. Když jsem viděl, jak v 33 letech trénuje Andrea Pirlo, málokdo z našich hráčů by to zvládl," ocenil Hašek.

Juventus je podle něj lídrem italské ligy naprosto právem. "Hrají hodně běhavý fotbal, v rozestavení 3-5-2, na které se ostatním hraje dost těžko. Jsou hlavně kondičně velmi dobře připraveni, podle mě je to jeden z favoritů Ligy mistrů," řekl Hašek na adresu "Staré dámy". Rád by se podíval také do jiného italského klubu AS Řím, který vede jeho krajan Zdeněk Zeman.  "Pan Zeman má celkem úspěch. Líbí se mi ten jejich útočný fotbal. To je asi základ do budoucna, protože lidé se chtějí bavit," uvažoval Hašek.

V době bez trenérského angažmá se hodně věnuje aktivnímu sportování. "Hraju fotbal, hokej, tenis, golf, hodně se pohybuji po hřištích. Tím si odpočinu a připravuji se na další angažmá. Jsem rád, že chvíli můžu žít tady v Česku," uvedl Hašek. Těší ho, že dva české kluby Sparta Praha a Plzeň postoupily do jarní části Evropské ligy, mrzí ho ale rozbroje a nejednota uvnitř fotbalového hnutí. "Přál bych si, aby byla ve fotbale pozitivní atmosféra, aby všichni táhli za jeden provaz. Vadí mi ty dílčí boje," řekl Hašek.

Autor: