Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

Sport

Pětigólový Haaland zařídil City čtvrtfinále LM, dál jde i Inter po remíze v Portu

Erling Haaland oslavuje svůj čtvrtý gól v utkání proti Lipsku. foto: AP

Hattrick za poločas, další dva góly jako pojistka. Norský útočník Erling Haaland se pěti trefami podepsal pod postup Manchesteru City do čtvrtfinále fotbalové Ligy mistrů přes Lipsko. Další dvě branky k celkovému výsledku 7:0 přidali Ilkay Gündogan a Kevin De Bruyne. Porto remizovalo doma s Interem 0:0, a po úvodní prohře 0:1 tak vypadává. Italský klub je v této fázi soutěže poprvé po 12 letech.
  23:22aktualizováno  23:54

Dvaadvacetiletý norský kanonýr Haaland nastřílel všechny góly od 22. do 57. minuty, hattrick stihl už v úvodním dějství. Poprvé se prosadil z penalty, za dalších 78 sekund opět udeřil z dorážky hlavou poté, co De Bruyne napálil břevno.

V nastavení prvního poločasu dokonal pátý hattrick v sezoně po zmatcích v obraně soupeře. Po změně stran zvýšil Gündogan, další dva zásahy přidal Haaland z dorážek ve vápně. V závěrečném nastavení stanovil konečný výsledek Kevin De Bruyne.

Haaland se zařadil do elitní společnosti, pět gólů v jednom duelu LM vstřelili už jen Lionel Messi v roce 2012 za Barcelonu a Luiz Adriano o dva roky roky později v dresu Šachtaru Doněck. V této sezoně zaznamenal už 39 soutěžních branek.

Erling Haaland oslavuje trefu proti Lipsku.

„Mám to v hlavě trochu rozmazané, góly si nevybavuju. Vzpomínám si, že jsem jen střílel a nepřemýšlel. Oslavy branek mě dost unavily. Je to velký večer. Jsem hrdý na to, že Ligu mistrů hraju. Tu soutěž miluju,“ řekl Haaland v rozhovoru pro BT Sport. „Erlinga a jeho schopnosti znám velmi dobře. Jakmile je blízko gólu, okamžitě po něm jde,“ prohlásil trenér Lipska Marco Rose, jenž Haalanda v minulé sezoně vedl v Dortmundu.

Úřadující angličtí mistři neprohráli ani osmý zápas v tomto ročníku LM a doma v soutěži od září 2018 nenašli přemožitele ve 24 duelech po sobě. Zároveň vyrovnali svůj nejvyšší triumf v LM, stejným poměrem před čtyřmi lety deklasovali v osmifinále jiný německý celek Schalke. Lipsko i tentokrát selhalo na stadionu City v obraně, předloni tam ve skupině prohrálo 3:6.

Porto bylo proti Interu aktivnější, hosty ale celý zápas držel brankář Onana. Portugalský celek se v závěrečném nastavení ocitl blízko gólu, který by zápas poslal do prodloužení.

Denzel Dumfries z Interu sundavá kraťasy Galenovi z Porta.

Jenže Onana vytáhl Taremího hlavičku na tyč a Grujič následně trefil břevno. Poté byl navíc vyloučen střídající domácí útočník Pepé. Portu tak nebyl nic platný fakt, že doma Interu nepodlehl ani ve třetím zápase.

Inter, který ve skupině dvakrát porazil Plzeň, postoupil přesto, že na hřišti soupeře nedokázal vyhrát už čtvrtý soutěžní zápas po sobě. Na hřišti portugalských týmů v soutěžích UEFA zvítězil jen v jediném z 10 zápasů.

Liga mistrů
Osmifinále 14. 3. 2023 21:00
Manchester City Manchester City : RB Lipsko 7:0 (3:0)

první zápas 1:1 - postupuje tým Manchester City

Góly:
22. Haaland
24. Haaland
45+2. Haaland
49. Gündoğan
54. Haaland
57. Haaland
90+2. De Bruyne
Góly:
Sestavy:
Ederson – Stones (64. S. Gómez), Akanji, Dias, N. Aké – Rodri (64. K. Phillips) – B. Silva, De Bruyne, Gündoğan (C) (55. Mahriz), Grealish (55. Foden) – Haaland (63. J. Álvarez).
Sestavy:
Blaswich – Henrichs (80. Klostermann), Orbán (C), Gvardiol, Raum – Laimer, Kampl, Haidara (63. Simakan) – Szoboszlai (72. Olmo), Forsberg (63. And. Silva) – Werner (63. Poulsen).
Náhradníci:
Ortega, Carson – Walker, Laporte, Perrone, Lewis, Palmer.
Náhradníci:
Nickisch, Nyland – Halstenberg, Ba.
Žluté karty:
67. De Bruyne, 77. Akanji
Žluté karty:
21. Henrichs, 34. Werner

Rozhodčí: Vinčić – Klančnik, Kovačič (SVN)

Počet diváků: 52038

Přejít na on-line reportáž
Liga mistrů
Osmifinále 14. 3. 2023 21:00
FC Porto : Inter Milán Inter Milán 0:0 (0:0)

první zápas 0:1 - postupuje tým Inter Milán

Sestavy:
D. Costa – Eduardo Pepê, Cardoso, Marcano (C), Sanusi (85. Wendell) – Eustáquio (70. Franco), Uribe (85. Loader), Grujić, Galeno – Evanilson (70. T. Martínez), Taremí.
Sestavy:
Onana – Darmian (80. Škriniar), Acerbi, Bastoni (74. de Vrij) – Dumfries, Barella (80. Brozović), Çalhanoğlu, Mchitarjan, Dimarco (70. D'Ambrosio) – L. Martínez (C), Džeko (70. Lukaku).
Náhradníci:
C. Ramos, Samuel – Carmo, Veron, R. Conceição, Sousa, Borges, Folha.
Náhradníci:
Handanovič, Cordaz – Gagliardini, J. Correa, Bellanova, Asllani, Carboni.
Žluté karty:
79. Eduardo Pepê, 90+7. Conceição - trenér
Žluté karty:
33. Darmian, 69. Džeko, 90. Acerbi
Červené karty:
90+7. Eduardo Pepê
Červené karty:

Rozhodčí: Marciniak (POL) – Sokolnicki (POL), Listkiewicz (POL)

Počet diváků: 48 015

Přejít na on-line reportáž
Autoři: ,