Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Giganti míří do Prahy. Sparta potká Liverpool, Slavia vyzve AC Milán

Bývalý irský fotbalista John O'Shea vytáhl při losu osmifinále Evropské ligy lísteček se jménem Sparty jako první. foto: Profimedia.cz

Sparťanští fotbalisté se v osmifinále Evropské ligy utkají s anglickým Liverpoolem a slávisté vyzvou ve stejné fázi soutěže italský AC Milán. Giganty přisoudil českým klubům páteční los ve švýcarském Nyonu.
  12:14aktualizováno  15:31

„Všichni se těšíme,“ hlásil do kamery klubové televize Brian Priske. „I já jsem šťastný, že se potkáme s dalším velkoklubem,“ přidal se Jindřich Trpišovský.

Bude to svátek pro celý český fotbal. Bonbonek pro fanoušky na Letné i v Edenu.

Dva z nejúspěšnějších evropských klubů se během jediného týdne představí v Praze.

Bývalý irský obránce John O’Shea, ambasador dublinského finále, vytáhl při losovacím ceremoniálu Spartu hned jako první a přiřadil ji k nejtěžšímu možnému soupeři. To slávisté si na lísteček se svým jménem museli počkat déle. Dočkali se až ve chvíli, kdy pro ni v osudí zbýval už jen ázerbájdžánský Karabach, nebo právě AC Milán.

Los osmifinále Evropské ligy 2023/24.

Na proslulé San Siro, kde na podzim 2019 remizovali v Lize mistrů s rivalským Interem (1:1), se vrátí po pěti letech.

Hrát se bude ve čtvrtek 7. a 14. března. Sparta začne proti Liverpoolu doma na Letné, zatímco Slavia se představí nejprve v Itálii.

ONLINE

Los evropských pohárů jsme sledovali v podrobné reportáži.

A to jsou těsně předtím na programu i dvě derby: ve středu 28. února v domácím poháru a v neděli 3. března v lize.

Budou to mimořádně nabité fotbalové týdny.

„Liverpool jsem si přál stejně jako většina kluků z týmu,“ pravil sparťanský obránce Martin Vitík. „Víme, že to bude velká výzva, ale proto fotbal hrajeme. Abychom se mohli poměřit s takovými soupeři.“

Vždyť Liverpool je aktuálním lídrem anglické Premier League, kde bojuje o titul s Manchesterem City a Arsenalem. I když ho aktuálně trápí početná marodka, sílu má obrovskou. Už v neděli ho na ostrovech čeká finále Ligového poháru s Chelsea.

Do Prahy přicestuje samozřejmě i s loučícím se trenérem Jürgenem Kloppem, který už oznámil, že na konci sezony v klubu po necelých devíti letech skončí. Mimochodem, mezi duely se Spartou ho v domácí soutěži čeká utkání s Manchesterem City...

Liverpoolský trenér Jürgen Klopp nadšeně tleská během zápasu proti Arsenalu.

Sparta se potkala s Liverpoolem na jaře 2011. Tenkrát rovněž ve vyřazovací fázi Evropské ligy doma remizovala 0:0 a v odvetě na slavném Anfieldu padla 0:1 gólem Dirka Kuijta čtyři minuty před koncem.

AC Milán, který do osmifinále Evropské ligy postoupil po výsledcích 3:0 a 2:3 přes francouzské Rennes, je momentálně třetím týmem domácí Serie A, za druhým Juventusem zaostává o dva body, na vedoucí Inter jich ztrácí jedenáct.

V bohaté minulosti vyhrál celkem osmnáct mezinárodních trofejí, ale Evropskou ligu, resp. jejího předchůdce Pohár UEFA nikdy nevyhrál. Se Slavií se dosud neutkal, nejčastěji se z českých klubů střetnul se Spartou. Na poslední z osmi soubojů došlo ve skupině Evropské ligy v prosinci 2020 na Letné.

„Čeká nás velice těžký soupeř, který má spoustu hvězdných hráčů,“ uvědomuje si slávistický obránce David Zima. „Na druhou stranu si nemyslím, že by byli neporazitelní. Očekávám dobré zápasy, snad se šťastným koncem pro nás,“ doplnil.

Fotbalisté AC Milán se radují z gólu do sítě PSG.

Sparta mohla po čtvrtečním postupu přes Galatasaray (4:1, předtím v Turecku podlehla 2:3) potkat i Leverkusen se svými bývalými hráči Matějem Kovářem, Patrikem Schickem a Adamem Hložkem či West Ham s dalšími českými reprezentanty Tomášem Součkem a Vladimírem Coufalem. Hrozil i opakovaný střet se skotskými Rangers, kterému se český šampion rád vyhnul.

Slávisté si zase oddechli, že nemusí podruhé v sezoně na AS Řím, byť na podzim ve skupině Evropské ligy skončili před ním. Strašákem byla rovněž cesta do Ázerbájdžánu, protože v osudí byl tamní mistr Karabach.

Pro české zástupce jde o soupeře za odměnu, ačkoli šance na postup vzhledem k síle protivníků logicky klesly. Anebo může dojít na překvapení?

„Uvidíme, primárně se musíme hlavně zaměřit sami na sebe, na náš styl hry, kterým se chceme prezentovat,“ řekl sparťanský kouč Priske.

A podobně po losu hovořil i slávistický trenér Trpišovský.

„Budeme se muset připravit jak na individuality, tak na celý tým. Ubránit situace, v nichž jsou silní. AC Milán je tým na úrovni Champions League, legendární klub, hegemon devadesátých let. Pro celou Slavii to bude především velká čest a velký zážitek. Jsem rád, že se s ním můžeme utkat.“

Los osmifinále Evropské ligy

hraje se 7. a 14. března

Sparta Praha - Liverpool
Olympique Marseille - Villarreal
AS Řím - Brighton & Hove Albion
Benfica Lisabon - Rangers
Freiburg - West Ham
Sporting Lisabon - Atalanta Bergamo
AC Milán - Slavia Praha
Karabach - Leverkusen

Autoři: ,