Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Minimálně půlrok bez fotbalu. Slávistický smolař Hovorka si obnovil zranění kolene, musí na další operaci

Utkání ve Zlíně bylo pro Davida Hovorku na nějakou dobu poslední. foto: ČTK

Praha - Fotbalový reprezentant David Hovorka má po sezoně, před sebou měsíce bez zápasů. Slávistický stoper si ve středečním ligovém utkání ve Zlíně (6:2) vážně poranil koleno a musí na operaci.
  21:42

Zapřel se o trávník, když v tom se mu levá noha v koleni podlomila. Zůstal sedět, po krátkém ošetření odešel po svých, ale do hry se už nevrátil. David Hovorka střídal po čtvrthodině.

Zraněný David Hovorka ze Slavie odjíždí na zdravotnickém vozítku.
Utkání 1. kola první fotbalové ligy: SK Dynamo České Budějovice - SK Slavia...

„Cítíme, že by to nemělo být vážné,“ říkal trenér Jindřich Trpišovský. Jak krutě se mýlil. Krutě pro Hovorku.

„David Hovorka si během zápasu ve Zlíně bohužel znovu poranil přední zkřížený vaz v uzdraveném koleni,“ oznámila Slavia po čtvrtečním vyšetření.

Přední zkřížený vaz je jedno z nejobávanějších zranění sportovců proto, že po něm následuje dlouhá rekonvalescence. Většinou víc než půl roku, zpravidla trvá rok, než se hráč vrátí do zápasů.

Při plastice přetrženého vazu výrazně ochabnou svaly, zahojení šlachy v holeni, která vaz nahrazuje, je citlivou a dlouhotrvající záležitostí. Není to neobvyklé zranění právě u fotbalistů, volejbalistů či ragbistů. Například opavský Pavel Zavadil se dokázal vrátit do ligy i v bezmála čtyřiceti letech.

Jinou zkušenost má dlouholetý reprezentant Marek Jankulovski. V prvním zápase po osmiměsíční pauze a rehabilitaci si vaz poranil znovu a ve čtyřiatřiceti ukončil kariéru. Už nechtěl podstupovat další několik měsíců trvající dřinu v posilovně s nejistým výsledkem.

Pro sedmadvacetiletého slávistického obránce je to osobní tragédie především z důvodu, že stejné zranění utrpěl už potřetí. Nejdřív v listopadu 2016 v dresu Liberce v pohárovém duelu ve Florencii.

V třiadvaceti letech byl tenkrát objevem sezony, měl našlápnuto k parádní kariéře. V únoru ho z Liberce vykoupila Sparta i zraněného, nechala mu čas na doléčení. Hovorka se vrátil na hřiště po deseti měsících.

Pak se přes Jablonec dostal v létě 2019 do Slavie a hned na začátku angažmá slávisty uchvátil, byť to měl zprvu u fanoušků jako sparťanský odchovanec těžké.

Na podzim 2019 měl životní formu, byl jednou z hlavních slávistických postav v Lize mistrů. Fanoušci ho obdivovali za jeho zaujetí v zápasech, jak je při bránění protivníků z Interu Milán, Barcelony i Dortmundu emotivně prožíval.

Jenže v říjnu 2019 v Plzni si přetrhl zkřížený vaz v levém koleni. Do hry se vrátil až po deseti měsících...

Začátky po návratu byly složité, ve Slavii se parádně rozehrál dvacetiletý Lukáš Zima a Hovorka musel o své místo bojovat. K tomu se zranil na začátku listopadu v sedmém kole v Mladé Boleslavi. A na podzim už nenastoupil.

V novém roce zvládl oba úvodní duely s Olomoucí a v Karviné. Ve středeční dohrávce 12. kola ve Zlíně však pro něj zápas skončil po pár minutách.

Hovorkovi nevydržel vaz v koleni, které měl před čtrnácti měsíci operované.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!