130 let

Kylian Mbappé, archivní foto | foto: AP

Tunisko - Francie 1:0, výhra, která nestačí. V nastavení neplatil gól Griezmanna

Sport
  •   16:50aktualizováno  18:02
Fotbalisté Tuniska porazili úřadující mistry světa, ale vítězství 1:0 nad Francií jim bylo k ničemu. Kvůli výhře Austrálie nad Dánskem v souběžně hraném druhém duelu ve skupině D totiž skončili třetí. Z první příčky jde dál Francie, s ní Austrálie.

Tunisané dali na šampionátu konečně gól, ustáli závěrečný tlak soupeře, kterému sudí v nastavení záhadně neuznali gól pro domnělý ofsajd Griezmanna.

Radost z vítězství však přebilo zklamaní z vyřazení. „Pro Tunisko je historické vítězství, cílem byl postup. Bohužel, jsme vyřazeni. Ale turnaj opouštíme se vztyčenou hlavou, na hráče jsme hrdý,“ řekl tuniský trenér Džalíl Kadrí.

Francouzi své závěrečné utkání v základní skupině nevzali až tak vážně protože měli splněno. V sestavě s deseti náhradníky byli dlouho slabším týmem.

Francouzský kouč Didier Deschamps nasadil jediného hráče z obvyklé základní sestavy, středopolaře Tchouaméniho. Minule proti Dánská hrál od začátku jen stoper Varane. Jinak nastoupili náhradníci včetně gólmana.

Tunisané byli v prvním poločase aktivnějším i nebezpečnějším týmem, ale žádnou z nadějných akcí nedotáhli. Jednu přece jen ano.

Po dobře zahrané standardce usměrnil stoper Ghandri centr mimo dosah Mandandy, ale v době kopu Chazrího byl půl metru v ofsajdu.

Krátce po půli už však trefa Chazrího platila. Pomohl mu spoluhráč, který na polovině hřiště obral váhajícího Fofanu. Ten pak rozhodil rukama a žádal po sudím faul.

Novozélandský sudí Conger nechal pokračovat ve hře a tuniský kapitán zasprintoval k vápnu a levačkou vypálil ke vzdálenější tyči. Radost jeho spoluhráčů byla obrovská, na Chazrího naskákali a on pak musel střídat, zřejmě kvůli ostrému skluzu Disasiho, který ho atakoval po střele.

Deschamps pak poslal do hry útočnou letku Mbappého, Dembelého, šikulu Griezmanna i středopolaře Rabiota.

Jejich snaha a zlepšený výkon vyústil v osmé minutě nastavení ve vyrovnávací gól Griezmanna. Ale ten neplatil.

Griezmann byl v době centru v ofsajdovém postavení, ale nezapojil se do hry. Poté tuniský obránce míč vědomě odvrátil, ale jen ke Griezmannovi, který z deseti metrů po zemi prostřelil gólmana.

Francouz Kylian Mbappé a Tunisan Muntasar Talbí si podávají ruce po zápase.

Na doporučení videoasistenta sudí gól neuznali. Proč?

Ve finále to bylo jedno. Francii porážka neuškodila, postupuje z prvního místa. A Tunisko by případná remíza nezařízla, nepostoupilo navzdory vítězství.

„Splnili jsme nejtěžší úkol, porazili mistry světa, získali celkem čtyři body. Pokazili jsme jen jeden zápas, proti Austrálii jsme měli hrát líp,“ litoval tuniský kouč.

Pro Tunisko to je prestižní duel, bylo léta francouzskou kolonií a deset hráčů ze soupisky se narodilo ve Francii. A střelce Chazrí je jeden z nich.

Autor: min