Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Na sobotní fotbal se chystá policie i soudci

Sport

  16:45
PRAHA - Sobotní fotbalový zápas mezi pražskou Spartou a ostravským Baníkem ukáže, jak chtějí soudy i policie v budoucnu bojovat s fotbalovými násilníky na stadionech. Na fanoušky se v Praze chystá přes 600 policistů, ale také soudci a státní zástupci, kteří budou případné porušení zákona řešit přímo na stadionu.

Hasiči budou mít také pohotovost.


Pražská policie čeká přibližně 2500 příznivců z Ostravy, kteří kolem
poledne dorazí na nádraží v Dejvicích. Ve zvláštním vlaku budou na pořádek dohlížet policejní hlídky. Podle Tomáše Hulana z pražské policejní správy pak bude pořádek v metropoli zajišťovat 610 policistů téměř ze všech útvarů. Hlavní novinka je ale připravena přímo v prostorách letenské Axa arény.

V jejích útrobách bude zřízena provizorní jednací síň Obvodního soudu pro Prahu 7. Pokud policisté zadrží násilníka v průběhu prvoligového zápasu nebo těsně po něm, po sepsání úkonu ho předají státnímu zástupci, který ho pak může okamžitě poslat před soudce v improvizované soudní síni. Celý proces by mohl trvat několik desítek minut. Do hodiny po spáchání trestného činu tak může pachatel opouštět stadion s rozsudkem, případně s
předvoláním k hlavnímu líčení.

Sami soudci tento postup označují za naprosto ojedinělý. "Nevíme, jak to dopadne. Doufáme, že dobře," řekl již dříve novinářům předseda Městského soudu v Praze Jan Sváček. Také policie si během utkání, které vyhodnotila jako rizikové, vyzkouší některé novinky. Během akce například využije mobilní kanceláře a zkouškou projde dálkové připojení na policejní databáze.
"Nutno zmínit, že i tentokrát budou policisté přítomni přímo na stadionu, nicméně k zajištění veřejného pořádku je určena pořadatelská služba a policisté budou zasahovat až ve chvíli, kdy vyvstane podezření na jakékoliv protiprávní jednání," uvedl v prohlášení Hulan.

V sobotu budou ale policii zaměstnávat nejenom fanoušci Sparty a Baníku. Ve stejný den se v Praze hraje také další ligové utkání mezi Bohemians 1905 a Teplicemi a po poledni se na Václavském náměstí koná demonstrace za legalizaci marihuany.

Autor: