Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Na vlně srdeční energie. Dánové chtějí zopakovat historický úspěch, musí ale porazit Čechy

Dánští fotbalisté slaví. foto: ČTK/AP

Doporučujeme
V úvodu Eura je ochromil kolaps opory Eriksena. Postup ze skupiny zachránili na poslední chvíli. Teď dánští fotbalisté stojí Čechům v cestě do semifinále.
  5:00

Příští rok té pohádce se zlatým koncem bude třicet let. Pohádce, která se řadí k nejpamátnějším příběhům fotbalové historie.

Dánští fotbalisté na Euro 1992 do Švédska na základě kvalifikace jet neměli. Tehdy se závěrečný turnaj ještě rozehrával jen ve dvou grupách po čtyřech týmech – tedy pořádající Švédové a sedm vítězů kvalifikačních skupin. Jenže UEFA na nátlak mezinárodního mínění kvůli válečnému konfliktu na poslední chvíli vyřadila Jugoslávii a místo ní deset dní před startem šampionátu povolala Dánsko coby nejlepší tým z druhých míst.

Zápas fotbalového mistrovství Evropy Dánsko - Finsko byl přerušen kvůli kolapsu...
Trenéři a spoluhráči se snaží uklidnit Eriksonovu partnerku.

„Vypráví se fámy, že nás ta informace zastihla někde na pláži, že jsme už byli rozlítaní po dovolených, ale to není pravda,“ vyvracel poté tehdejší brankář Peter Schmeichel jednu z legend, která se okolo senzační jízdy vytvořila.

Na plážích si sice Dánové neužívali, připravovali se na přátelák s ruským Společenstvím nezávislých států, jež na Euro taky jelo, ovšem v rozpoložení hodném mistrovství Evropy také úplně nebyli. Navíc jim chyběla největší hvězda – záložník Barcelony Michael Laudrup se rozhádal s koučem Richardem Möllerem Nielsenem.

Eriksen musí po kolapsu na operaci, dostane přístroj na hlídání srdečního rytmu

Sami hráči se z nenadálého dárku na úkor Jugoslávců cítili zvláštně. „Celé to bylo jako divný sen a nikdo z nás se během toho neprobudil. Říkali jsme si, že když už jsme tady, alespoň něco uhrajeme,“ vybavoval si mladší z bratrů Laudrupů Brian. Zároveň však počítali s tím, že mnohem pravděpodobnější variantou je brzký konec.

A největšímu úspěchu v dějinách dánského fotbalu dlouho nic nenasvědčovalo. Jako outsider vybojovali na úvod s Anglií remízu 0:0 a následně podlehli 0:1 domácím Švédům. Překvapivá výhra 2:1 nad Francií, o níž rozhodl necelou čtvrthodinu před koncem Lars Elstrup, je však poslala dál.

Semifinále s Nizozemskem přineslo velké drama, které po výsledku 2:2 rozetly až penalty, kdy v rozstřelu selhal Marco van Basten. A finále? Ani Němci dánskou pohádku nepokazili – John Jensen a Kim Vilfort vystřelili Seveřanům triumf 2:0.

Vilfortovi přitom právě umírala dcera na leukémii a hráč za ní během Eura několikrát letěl domů. I ona ho však povzbuzovala, aby se vrátil za týmem a titul vyhrál. A ono se to podařilo.

„Byl to jedinečný úspěch a způsob, jakým jsme to udělali, aniž bychom se skutečně kvalifikovali na turnaj, byl ještě jedinečnější,“ divil se i po letech Brian Laudrup.

K postupu stačily tři body

Od té doby se Dánové probojovali na šampionát starého kontinentu popáté, přičemž letošním čtvrtfinále vyrovnali výsledek z roku 2004. Jistě si pamatujete, jak jim tehdy v Portugalsku zatarasil cestu báječný Brücknerův výběr. Skvělým vstupem do druhého poločasu vystřelili výhru 3:0 Jan Koller a dvěma trefami Milan Baroš.

Dánský záložník Eriksen při zápase na Euru zkolaboval. Lékaři ho oživovali na hřišti, už komunikuje

Od té doby se obě země utkaly šestkrát: pětkrát skončil duel remízou, jednou v kvalifikaci MS 2014 vyhrálo v Olomouci 3:0 Dánsko.

Hledat favorita sobotního souboje je velmi těžké. Obě mužstva sázejí na podobný styl s intenzivním, týmovým přístupem. Ani Skandinávci nemají výběr naplněný hvězdami. Mezi hlavní postavy patří obránce AC Milán Simon Kjaer či útočník Martin Braithwaite, který však v Barceloně zase tolik šancí nedostává. No a samozřejmě brankář Kasper Schmeichel, jehož táta vychytal zmiňované zlato v roce 1992. Proti Belgii a Rusku se trefil Yussuf Poulsen, ale kvůli zranění je jeho start nejistý.

A scházet bude také špílmachr s výborným zakončením Christian Eriksen, jehož srdeční kolaps v úvodním duelu s Finskem nejprve mužstvo ochromil, ale díky zdárné léčbě vzápětí nabil neuvěřitelnou energií. „Když Christian zkolaboval, vše se pro mě změnilo. Cítil jsem, že jsme se dostali do úplně jiné situace,“ říkal trenér národního týmu Kasper Hjulmand po osmifinálovém postupu přes Wales. „Jsme vděční za veškerou podporu, kterou nám všichni projevují, protože nám to dalo křídla.“

S Finskem Dánové prohráli 0:1 a přes dobrý výkon podlehli i Belgii 1:2. V zápase o všechno však sestřelili 4:1 Rusko a v osmifinále smetli 4:0 Wales. „Být ve čtvrtfinále je něco úžasného a musíme tuhle energii a sílu, která nás žene, dál využít,“ burcuje Hjulmand.

Dánové oživili vzpomínky na zlatou pohádku, Češi jí však v sobotu chtějí napsat předčasný konec.

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč