Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Dánský záložník Eriksen při zápase na Euru zkolaboval. Lékaři ho oživovali na hřišti, už komunikuje

Sport

  18:52aktualizováno  13. června 11:40
Dánský fotbalista Christian Eriksen zkolaboval v utkání skupiny B mistrovství Evropy s Finskem a po resuscitaci provedené přímo na hřišti byl podle prohlášení UEFA ve stabilizovaném stavu převezen do nemocnice. Hráč je při vědomí a komunikuje. Na krizové schůzce obou týmů se na základě jejich požadavku rozhodlo o pokračování duelu a Dánové jej prohráli 0:1. Druhý zápas skupiny B v Petrohradu mezi Belgií a Ruskem začal podle plánu a skončil výhrou favorizovaných hostů 3:0.

Dánové v duelu ME přerušeném po kolapsu Eriksena podlehli Finům 0:1

Devětadvacetiletý Eriksen padl k zemi bez cizího zavinění v 43. minutě za stavu 0:0 ve chvíli, kdy na něj spoluhráč Joakim Mähle hodil míč z autu. K opoře Interu Milán se seběhli spoluhráči, kteří okamžitě signalizovali nutnou pomoc lékařů. Záchranáři posléze přímo na trávníku poskytli Eriksenovi masáž srdce. Dánští hráči kolem spoluhráče a lékařů vytvořili štít, aby situaci nemohly zabírat kamery.

„Ležel na boku, dýchal a měl puls. Najednou se ale situace změnila a my jsme začali s masáží srdce,“ citovala agentura SID lékaře dánského týmu Martina Boesena. „Dokázali jsme ho dostat zpátky. Pomoc přišla rychle a koordinovaně, díky tomu znamenala záchranu života,“ dodal.

Na hřišti se během záchranné akce objevila i hráčova manželka Sabrina, kterou utěšovali brankář Kasper Schmeichel a kapitán Simon Kjaer. Po zhruba deseti minutách Finové zamířili do kabin, po nich zdravotníci, obklopení plentou a dánskými hráči, odvezli Eriksena na nosítkách do útrob stadionu. Na sociálních sítích se následně objevila fotografie, na níž byl hráč při vědomí s nasazenou kyslíkovou maskou a rukou na čele. 

Záchranáři odváží z hřiště dánského záložníka Eriksena.
Záchranáři odváží z hřiště dánského záložníka Eriksena.

„Naštěstí byl už při vědomí, když opouštěl stadion,“ potvrdil rozhlasové stanici DR svazový šéf dánského svazu Peter Möller. Po převozu do nemocnice se s Eriksenem ještě před znovuzahájením duelu spojili i spoluhráči. „Byli jsme v kontaktu a hráči s Christianem hovořili. To je dobrá zpráva. Daří se mu dobře a hráči hrají za Christiana. Bylo pro ně důležité vědět, že je na tom dobře,“ uvedl Möller.

Eriksenovi na sociálních sítích okamžitě vyjádřily podporu jeho bývalé kluby Ajax Amsterodam a Tottenham, ale také Manchester United, Liverpool, Barcelona, Real Madrid, americká reprezentace, současní či bývalí fotbalisté Jakub Podaný, Cesc Fábregas, Daniel Pudil nebo trenér David Holoubek. 

Eriksena povzbudili i fanoušci na kodaňském stadionu Parken. Finští příznivci začali skandovat „Christian“, načež jim Dánové odpovídali „Eriksen“.

„Takovéhle momenty dávají všechno v životě do souvislostí. Přeji Christianovi plné a rychlé uzdravení a modlím se, aby jeho rodina měla sílu a víru. V těchto časech je jednota fotbalové rodiny velmi silná a on a jeho rodina s sebou nesou přání a modlitby všech. Slyšel jsem, jak fanoušci obou týmů skandují jeho jméno. Fotbal je krásný a Christian ho hraje skvěle,“ uvedl šéf UEFA Aleksander Čeferin.

Vizitka dánského záložníka Christiana Eriksena (29)

Datum a místo narození: 14. února 1992, Middelfart

Výška: 182 cm

Post: záložník

Kariéra: Ajax (2010-13), Tottenham Hotspur (2013-20), Inter Milán (od 2020)

Reprezentace: 109 zápasů, 36 gólů (od 2010)

Klubová bilance: 527/109

Největší úspěchy: 3x vítěz nizozemské ligy (2011-13), vítěz Nizozemského poháru (2010)

Ocenění: 5x dánský fotbalista roku,

Ostatní: k fotbalu ho přivedl otec - fotbalový trenér; prošel mládežnickými týmy v Middelfartu, Odense a Ajaxu Amsterodam, kde přešel k dospělým; za Ajax odehrál 113 zápasů a dal 25 gólů; v létě 2013 přestoupil do Tottenhamu, za londýnský tým ve 305 soutěžních utkáních zaznamenal 69 gólů a v roce 2019 mu pomohl k postupu do finále Ligy mistrů; v loňské sezoně ale ztratil pevné místo v základní sestavě a poté přestoupil do Interu; italský klub za něj podle médií zaplatil 20 milionů eur (asi 504 milionů korun); je uznávaný jako tvůrce hry, který umí i dávat góly a rozhodovat zápasy, má výbornou techniku; je dlouhodobě oporou dánské reprezentace, mimo jiné hattrickem proti Irsku v listopadu 2017 pomohl Dánsku na mistrovství světa 2018 v Rusku; MS se zúčastnil už v roce 2010 v Jihoafrické republice, a to jako nejmladší člen dánského týmu.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!