Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Chcete v týmu víc bělochů? Němci řeší televizní anketu. Je rasistická, říká kouč

Jedenáctka německých fotbalistů před jedním z přípravných zápasů před mistrovstvím Evropy. foto: Profimedia.cz

Deset dnů před startem domácího šampionátu Němci řeší vskutku nevídanou kauzu. Veřejnoprávní televize ARD v jednom ze svých dokumentů o fotbalovém národním týmu zveřejnila anketu, nad kterou mnohým zůstává rozum stát: „Přáli byste si, aby za reprezentaci hrálo víc bělochů?“
  15:01

Nedivte se, že otázka, na kterou 21 procent z více než tisícovky respondentů odpovědělo kladně, vzbudila před blížícím se šampionátem u západních sousedů takový poprask.

„Zešíleli jste?“ kroutil hlavou záložník Joshua Kimmich, výrazná tvář národního týmu. Anketu důrazně odsoudil také trenér Julian Nagelsmann, který otázku označil za rasistickou a jejím autorům na dálku vzkázal: „Probuďte se!“

Průzkum je součástí dokumentárního filmu ARD, který se věnuje přímé zkušenosti jednotlivých reprezentantů s rasismem či xenofobií. Tvůrci si prý jeho vypracování zadali proto, aby získali relevantní data o názoru společnosti. A výsledek šokoval: „Musíme však vnímat, že jde o odraz současné německé společnosti.“

Fotbalisté nesouhlasí.

Trenér německých fotbalistů Julian Nagelsmann na tiskové konferenci.
Německý fotbalový záložník Joshua Kimmich.

„Takové argumenty jsou nesmyslné a anketa je nechutně rasistická,“ zlobí se Kimmich z Bayernu Mnichov. Nelíbí se mu také, že televize s ní přišla právě teď, pár dnů před startem domácího mistrovství.

„Cítím to úplně stejně jako Josh,“ navázal na Kimmichova slova německý trenér Nagelsmann. „To, jak byla položená otázka, je přece úplně šílené,“ kroutil hlavou.

„V Evropě jsou lidé, kteří museli uprchnout kvůli válce, ekologickým katastrofám nebo z ekonomických důvodů. Lidé, kteří zoufale žádají pomoc. Nemůžeme před tím zavírat oči,“ navázal obecněji.

Server The Athletic upozorňuje, že kontroverzní průzkum přichází v době, kdy napříč Německem stoupá podpora krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) a nesnášenlivost vůči přistěhovalcům roste.

Mimochodem, ve zmiňovaném dokumentu líčí zkušenosti z prostředí německé fotbalové reprezentace například známý útočník Gerald Asamoah, který je původem z Ghany, obránce Skhodran Mustafi, jenž má předky v Albánii, nebo Jonathan Tah, spoluhráč Schicka, Hložka a Kováře z Leverkusenu, jehož otec pochází z Pobřeží slonoviny.

Debatu o tom, jak se německý fotbal a jeho fanoušci staví k hráčům s jiným než čistě německým původem, už před lety rozvířil Mesut Özil, který po dramatickém konci v reprezentaci po mistrovství světa 2018 vyhlásil: „Když se vyhrává, jsem v očích mnoha fanoušků Němec. Když se prohrává, jsem imigrant.“

Slavný záložník, který prošel Realem Madrid či Arsenalem, tehdy před šampionátem v Rusku naštval německé fanoušky tím, že se stejně jako reprezentační parťák Ilkay Gündogan smál na fotografii s tureckým prezidentem Erdoganem.

Hráči mu navíc předávali dres s nápisem „Svému prezidentovi“, což německou veřejnost pohoršilo ještě víc. Celou věc tenkrát řešili i němečtí politici včetně tehdejší kancléřky Angely Merkelové a blbá nálada se následně projevila i na výkonech týmu, který na turnaji v roli obhájců zlata totálně vyhořel a vypadl už ve skupině.

Jedenáctka německých fotbalistů před jedním z přípravných zápasů před mistrovstvím Evropy.

Krátce před domácím Eurem, které Němci zahájí už příští pátek v Mnichově soubojem se Skotskem, je tu další kauza, kterou někteří členové týmu vnímají jako potenciální rozbušku.

Co může přinést?

Autor:

Jak správně ochránit děti před úžehem? Omezte nosítka i šátky
Jak správně ochránit děti před úžehem? Omezte nosítka i šátky

Úžeh je přehřátí organismu, ke kterému dochází při nadměrnému vystavení těla přímému slunečnímu záření. Nejčastěji se projevuje malátností, bolestí...