Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Nejde jen o fanoušky. Výhoda domácího prostředí platí i bez diváků, ukázala studie

Sport

  11:33
Berlín - Navzdory tomu, že se většina fotbalových zápasů hraje už rok kvůli koronaviru bez diváků, stále platí výhoda pro domácí týmy. Na základě studie Německé univerzity v Kolíně nad Rýnem a univerzity v Paderbonu poklesl za poslední rok podíl vyhraných domácích zápasů jen mírně.

Brankář Realu Madrid Keylor Navas před prázdnými tribunami. foto: ČTK/AP

Vědci pod vedením profesora Daniela Memmerta nejprve analyzovali více než 40 tisíc fotbalových zápasů z let 2010-2020 v deseti profesionálních ligách z šesti evropských zemí. S diváky na tribunách vyhrály domácí týmy 45 procent zápasů, 27 skončilo nerozhodně a 28 procent vyhráli hosté.

U více než 1000 utkání před prázdnými tribunami v době pandemie byl poměr velmi podobný. Domácím vítězstvím skončilo 43 procent duelů, 25 procent bylo remíz a 32 procent hostujících výher.

„Naše výsledky ukazují, že i když se některé zápasové parametry jako střely na branku či žluté či červené karty bez diváků vyrovnávají, mají v porovnání mezi zápasy před covidem-19 s diváky a bez diváků při pandemii jen velmi malý vliv na skutečnou výhodu domácího prostředí,“ citovala Memmerta agentura SID.

Autor: