• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let
Brankář Realu Madrid Keylor Navas před prázdnými tribunami.

Brankář Realu Madrid Keylor Navas před prázdnými tribunami. | foto: ČTK/AP

Nejde jen o fanoušky. Výhoda domácího prostředí platí i bez diváků, ukázala studie

Sport
  •   11:33
Berlín - Navzdory tomu, že se většina fotbalových zápasů hraje už rok kvůli koronaviru bez diváků, stále platí výhoda pro domácí týmy. Na základě studie Německé univerzity v Kolíně nad Rýnem a univerzity v Paderbonu poklesl za poslední rok podíl vyhraných domácích zápasů jen mírně.

Slavia míří do Glasgow. Snad ten trávník nebude tak špatný, jak vypadá, doufají Pražané

Vědci pod vedením profesora Daniela Memmerta nejprve analyzovali více než 40 tisíc fotbalových zápasů z let 2010-2020 v deseti profesionálních ligách z šesti evropských zemí. S diváky na tribunách vyhrály domácí týmy 45 procent zápasů, 27 skončilo nerozhodně a 28 procent vyhráli hosté.

U více než 1000 utkání před prázdnými tribunami v době pandemie byl poměr velmi podobný. Domácím vítězstvím skončilo 43 procent duelů, 25 procent bylo remíz a 32 procent hostujících výher.

„Naše výsledky ukazují, že i když se některé zápasové parametry jako střely na branku či žluté či červené karty bez diváků vyrovnávají, mají v porovnání mezi zápasy před covidem-19 s diváky a bez diváků při pandemii jen velmi malý vliv na skutečnou výhodu domácího prostředí,“ citovala Memmerta agentura SID.

Autor: ČTK