Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Očima experta: Hašek na MS fandí Francii, španělská hra ho zklamala

Sport

  6:00
PRAHA - Na světovém šampionátu mě trochu překvapuje, že padá tolik gólů. Přičítám to kvalitě míče a hrací plochy. A samozřejmě dalším faktorem je i výkon samotných týmů, většina z nich totiž nehraje „zanďoura“ a snaží se chodit do protiútoků. Jasným příkladem je třeba Nizozemsko…

Ivan Hašek na tiskové konferenci. foto: ČTK

Kombinační hra s postupným přechodem kupředu už zkrátka neplatí, dnes už se hraje spíše rovnou dopředu. Ve středu skončili už v základní skupině španělští mistři světa. Jejich hrou jsem byl zklamaný i během posledních přáteláků. První zápas na MS byl z jejich strany špatný a pak se to potvrdilo znovu.

Hra do šířky byla mizerná, chyběl jim i hráč, který by se pořádně rozeběhl a snažil se v útočné fázi něco vymyslet. Stylu tiki-taka je konec. Španělé už nebyli agresivní, chyběl jim elán. Prostě jim to nefungovalo.

Ivan Hašek

Rodák z Městce Králové trénoval svého času českou reprezentaci a byl rovněž předsedou ČMFS. Nyní se padesátiletý kouč dohodl na spolupráci s týmem Katar SC. Už dříve s bývalým fotbalistou spolupracovali v Saúdské Arábii nebo ve Spojených arabských emirátech.

Naopak mě nadchlo Chile, které se jim naprosto vyrovnalo v kvalitě a rychlosti a ještě do toho přidalo obrovskou touhu po vítězství. Takže si myslím, že výsledek odpovídal průběhu utkání.

Z hvězd, o kterých se nahlas mluví, se mi zatím nejvíc líbí Brazilec Neymar. Nebojí se, bere to na sebe. Ale dělá taky hodně chyb, stejně jako Argentinec Messi. Trošku mě jejich týmy zklamaly, protože spoléhají na svoje hvězdy a chybí jim taková ta automatizace – nacvičené věci.

Neymar s Messim vyčnívají, ale nejde to hrát na ně. Líbí se mi také Sánchez z Chile a Nizozemec Robben. Ale nehraje se na individuality, nýbrž na kvalitu kolektivní hry, kterou mají například Francouzi nebo Němci. Je tam z toho cítit kolektivní pojetí. Brazílie může dojít daleko, ale až na titul je netipuju.

Já osobně fandím nejvíc právě Francii. Hodně je sleduju i na francouzských webech. Mají skvělý tým, nejsou rozhádaní a působí pokorně a kompaktně. Chtějí hrát pro mužstvo, což u nich nebývalo zvykem.

Teď je to ale trošku jinak, proto jim přeju úspěch. Ale pak ve vyřazovací části budou šance skutečně 50 na 50, všechny týmy jsou strašně vyrovnané. Takže si ani favorita na celkové vítězství neodvážím tipnout.

A jestli by v těžké konkurenci obstála česká reprezentace? Těžko říct. Třeba Australané šli do utkání proti Holandsku jako jasní outsideři, ale hráli výborně. My nemáme individuální hvězdy, soupeře bychom museli porážet týmovým pojetím. V něm ale máme stále co dohánět. I když si myslím, že bychom na šampionátu vyloženě nepropadli.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...