Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Suárez dal dva góly a rozjásal Uruguay, Anglie podruhé na MS padla

Sport

  20:55aktualizováno  20. června 0:40
SAO PAULO (Od našeho zpravodaje) - Po Španělech nejspíš opustí mistrovství světa velmi brzy další hvězdný tým. Také fotbalisté Anglie prohráli i svůj druhý zápas, po prohře s Itálií podlehli Uruguayi 1:2 a na postup do osmifinále mají už jen titěrnou šanci.

Luis Suárez se raduje se spoluhráči. foto: ČTK/AP

Angličany sestřelil muž, kterého moc dobře znají. Oba góly jihoamerického týmu dal liverpoolský útočník Luis Suárez, který před zápasem hlásil: "Vím, jaké mají v defenzivě slabiny." Jak vidno, nebyly to plané řeči.

Nejlepší střelec uplynulého ročníku Premier League poprvé rozesmutnil pět spoluhráčů z Liverpoolu v 39. minutě. Uruguay běžela do protiútoku, který vypadal zdánlivě nevinně - útočníci Cavani se Suárezem proti přesile Angličanů.

Ohlasy trenérů

Oscar Tabárez (Uruguay): "Byl to nádherný zápas, před kterým moc fanoušků nevěřilo, že bychom mohli Anglii porazit. Kdyby tohle byl film, lidé v Uruguayi by si nemohli přát lepší konec. Díky vítězství zase dýcháme, ale ještě jsme nepostoupili."

Roy Hodgson (Anglie): "Dostali jsme dva góly, soupeře jsme přitom do mnoha šancí nepustili. Kontrolovali jsme hru, akorát jsme nedokázali překonat jejich obranu a dát branku. Prohra je pro nás zklamání, protože do zápasu jsme šli s velkými nadějemi, ale nepodařilo se je naplnit. Hráči se vydali z posledních sil, takže nálada je teď na bodu mrazu, protože šance na postup je velmi malá.

Jenže Cavani poslal parťákovi ideální centr, stoper Jagielka na míč nedosáhl a Suárez hlavičkoval do protipohybu gólmana Harta.

Podruhé se uruguayský zabiják, jenž první duel s Kostarikou po operaci kolene raději ještě vynechal, trefil pět minut před koncem, když se až k němu dostal odkop brankáře Muslery.

Znovu tak srazil naděje Albionu, který po vyrovnávacím gólu Wayna Rooneyho v 75. minutě začal doufat. Obzvlášť když útočník Manchesteru United konečně zlomil prokletí: v předchozích devíti zápasech na světovém šampionátu vyšel střelecky naprázdno a také proti Uruguayi dlouho neměl štěstí.

V prvním poločase pálil z přímého kopu těsně vedle a pak po krásném centru Gerrarda z přímého kopu trefil hlavou z metru spojnici. Po přestávce zase zblízka levačkou vystřelil do Muslery.

Chvíle obrovského zadostiučinění nadešla čtvrthodinu před koncem. Na pravé straně se parádně uvolnil Johnson a připravil Rooneymu příležitost, která už nešla spálit.

Nebylo to však nic platné, Suárez prožíval ještě šťastnější večer.

Mistrovství světa ve fotbale - základní skupina D

Uruguay - Anglie 2:1 (1:0)

Branky: 39. a 85. Suárez - 75. Rooney. Rozhodčí: Velasco - Alonso, Juste (všichni Šp.). ŽK: Godín - Gerrard. Diváci: 62.575.

Uruguay: Muslera - Pereira, Godín, Giménez, Cáceres - C. Rodríguez, Arevalo, Lodeiro (67. Stuani), González (79. Fucile) - Cavani, Suárez (88. Coates). Trenér: Tabárez.

Anglie: Hart - Johnson, Cahill, Jagielka, Baines - Sterling (64. Barkley), Gerrard, Rooney, Henderson (87. Lambert), Welbeck (71. Lallana) - Sturridge. Trenér: Hodgson.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...