Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Odvety končívají pro Spartu debaklem. Hrozí jí i v Liverpoolu...

Sport

  12:15
PRAHA - První zkoušku zvládli, když ve čtvrtek večer remizovali 0:0 s Liverpoolem. Fotbalisté Sparty proto žijí nadějí na postup do osmifinále Evropské ligy i před odvetou na Anfield Road. Historie jim přesto velkou šanci nedává, protože ze hřišť věhlasných soupeřů zpravidla odjížděli s debaklem.

Sparta - Liverpool (Kamil Vacek, vlevo, a Joe Cole) foto:  František Vlček, Lidové noviny

Na Letné vládla po souboji s jedním z nejúspěšnějších anglických týmů dobrá nálada. "Do klubové kroniky nám přibyl další dobrý výsledek s dalším velmi slavným soupeřem," radoval se trenér Jozef Chovanec.

Čtěte také

Jeho svěřenci opravdu podali sympatičtější výkon než oslabený Liverpool, který rozhodně nenaplnil očekávání českých ani britských fanoušků. Na rozdíl od soupeře dokázala Sparta alespoň vystřelit na branku a celý zápas tlačila, čímž se vyhnula potupě, kterou si v letech 2005 a 2007 utrhla v Lize mistrů s londýnským Arsenalem. V obou případech doma prohrála 0:2 a v odvetách už prakticky neměla šanci. Nicméně je pořád škoda, že sparťané proti Liverpoolu utopili vítězství v náznacích šancí.

Na Letné totiž remízou zaskočili už pár evropských velkoklubů, ale pak jim to nebylo nic platné. Stačí si připomenout sedm let starý dvojzápas základní skupiny Ligy mistrů s Manchesterem United nebo třeba osmifinále stejné soutěže s italským AC Milán (2004). Sparta tehdy zahodila slibné domácí remízy 0:0, když dostala na San Siru i Old Trafford výprask 1:4.

Britská média

* The Independent
"Liverpool se sotva dostal ke střele, posledních sedm minut hrál bez útočníka a spokojil se s patem. Sparta byla nápaditější." * The Guardian "Německý rozhodčí přerušil hru, když hřiště zaplavil kouř z dýmovnice. Pro všechny zúčastněné by bylo ohleduplnější, kdyby nechal hrát dál a utkání pokračovalo za oblakem kouře."

* Daily Mail
"Tým trenéra Kennyho Dalglishe (na snímku) zůstává proti Spartě favoritem na postup, ale doma musí zlepšit svůj velmi fádní útočný výkon."

Ani Liverpool nebude na vlastním hřišti tak laxní jako ve čtvrtek v Praze. Kouč Kenny Dalglish do odvety počítá i s uzdraveným kapitánem Stevenem Gerrardem, který je srdcem zálohy. "Musí hrát agresivní fotbal, který u Liverpoolu vídáme v anglické lize. Nezaleze, ale potlačí se do koncovky," přemítal Chovanec o dalším vývoji.

Klíč k úspěchu? Rychlý gól
Klíčem k úspěchu by mohl být rychlý gól, jenže ani ten se Letenským v konfrontaci s věhlasnými kluby vstřelit nepovedlo. Dosud jen korigovali nepříznivé skóre. "Ale kdyby to vyšlo, bylo by to krásné. Naše šance by tím hodně povyrostly," věděl Chovanec. Reálnější je spíš scénář, že Sparta dotáhne zápas na penalty. V takovém případě by jí jako model mohl posloužit jiný příklad z minulosti. V listopadu 2003 hráli letenští duel Ligy mistrů s Chelsea. Na Stamford Bridge tehdy zavřeli oči, vystavěli defenzivní val a obětavě se probránili až k bezbrankové remíze.

Takový přístup se ale Chovancovi nelíbí. "Penalty trénujeme celou sezonu, ale spíš bych chtěl, aby nám fungovala organizace hry," tvrdil. A co se stane, když Sparta nepostoupí? Čeští fanoušci budou proklínat nudný domácí zápas s Liverpoolem a vzpomínat na podzim 2001, kdy Sparta prohrála na Letné s Realem Madrid 2:3, ale utkání to bylo nezapomenutelné.

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...