Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Olomouc po sérii šesti porážek zabrala. Zvítězila i Opava v brněnském azylu

Sport

  17:00aktualizováno  19:15
Olomouc - Souboj dvou nejhorších celků první ligy zvládli fotbalisté Olomouce a Duklu v dnešním utkání devátého kola porazili 1:0. Jedinou branku domácích vstřelil Václav Jemelka.Fotbalisté prvoligového nováčka Opavy porazili v brněnském azylu v devátém kole Teplice 2:0. Slezané dosáhli ve druhém vystoupení pod vedením nového trenéra Ivana Kopeckého na první výhru, o niž se gólově postarali Tomáš Smola a Tomáš Jursa.

Radost fotbalistů Olomouce po vstřelené brance. foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Úvod zápasu patřil domácím, ale povedenou kombinaci zakončil nepovedenou střelou Zahradníček. Olomouc se ujala vedení ve 33. minutě, kdy se po rohovém kopu dorážkou prosadil Jemelka. Olomouc navíc mohla jít do kabin s vyšším vedením, jenže Sladkého rána skončila na břevně a Houska z blízka z úhlu trefil tyč.

Dukla, která v minulém kole po vítězství nad Libercem poprvé v sezoně bodovala, byla v první půli většinu času pod tlakem, Ale i Pražané mohli skórovat, avšak Holenda po rohu mířil těsně vedle, zatímco Doumbiovu ránu zlikvidoval olomoucký brankář Buchta.

Hosté do druhého poločasu nasadili Brandnera místo Doumbii, ale Olomouc byla stále nebezpečnější. Už v 48. minutě střílel těsně vedle Sladký. Chvíli na to dostal míč za obranu Plšek, ale byl tísněn obráncem, takže s jeho slabým pokusem si gólman Rada poradil.

Dukla mohla vyrovnat po hodině hry. Brandner ve vápně sklepnul míč k Holendovi, který v dobré pozici mířil trestuhodně nad. V 65. minutě byli Pražané znovu blízko ke vstřelení branky a opět to byl Holenda. Buchta však včas vyběhl a útočníka Dukly odzbrojil.

Zbývající průběh zápasu už další šance nenabídl a Olomouc si tak připsala druhé vítězství v sezoně. Dukla prohrála osmý z dosavadních devíti zápasů v ligové sezoně a zůstává poslední.

Zabrala i Opava

Úvodní dvacetiminutovku poznamenala oboustranně opatrná hra. Poklidné tempo ukončil aktivní tvůrce opavské hry Kayamba. Po rohovém kopu Teplic v sólovém útoku z vlastní poloviny hřiště pouze proti jedinému zadákovi soupeře zakončil nepřesnou střelou. Po této akci Slezané viditelně ožili. K poctivé hře v defenzívě přidali rychlé protiútoky. Po jednom z nich Hrabina z pravé strany nacentroval na volného Smolu, který přesnou střelou k tyči vstřelil úvodní branku.

O tři minuty později Kayamba trefil tyč. Míč se odrazil ke Kuzmanovičovi, jehož dorážku ale brankář Diviš stačil vyrazit. Těsně před koncem poločasu Kayamba sebral na levé straně míč Vondráškovi, akci ale zakončil střelou nad branku. Teplice se za celý úvodní poločas nedostaly k vážnější akci, jejich snaha končila na důrazných zadácích soupeře.

I po změně stran Opava vynikala aktivitou i snahou o útočnou hru. Záměr jim částečně umožnila i hodně pasivní hra protivníka, který marně hledal způsob, jak se dostat k zakončení. Z tlaku také Slezané vytěžili druhý gól. V 62. minutě se odrazil míč k volnému Jursovi, jenž střelou ze dvaceti metrů překonal brankáře Diviše.

Po získání dvoubrankového náskoku se Slezané více zatáhli do defenzívy a přenechali iniciativu soupeři, který ale zápolil s nepřesností v koncovce. Teplice pokračovaly v sérii nepřesvědčivých výsledků, z posledních sedmi zápasů porazily pouze Karvinou.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...