Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Sparta se po hladké výhře dostala do čela tabulky, dvakrát se trefili Stanciu a Tetteh

Sport

  21:01
PRAHA - Fotbalisté Sparty zvítězili v devátém ligovém kole doma nad Libercem 4:1. Letenští zůstali jediným neporaženým týmem soutěže a po více než dvou letech se dostali do čela tabulky. Sesadit z prvního místa je však znovu mohou v neděli Slavia a v pondělí Plzeň, které mají zápas k dobru.

Utkání 9. kola první fotbalové ligy: Sparta Praha - Slovan Liberec, 22. září 2018 v Praze. Benjamin Tetteh (vpravo) se raduje se spoluhráči po druhém gólu. foto: ČTK

Pražané rozhodli o dnešním triumfu třemi góly v úvodním dějství, kdy se trefil Nicolae Stanciu a po něm dvakrát Benjamin Tetteh. Hosté od 55. minuty dohrávali bez vyloučeného Damira Vukliševiče, přesto se jim v 89. minutě povedlo snížit po přesném přímém kopu v podání Romana Potočného. Hned za minutu se ale podruhé trefil Stanciu.

Liberec prohrál v lize na Spartě posedmé za sebou. Po předešlé porážce 0:2 na Dukle neuspěl ani na hřišti dalšího pražského celku a je v tabulce až desátý.

Zatímco Sparta nastoupila v očekávané sestavě i s Kangou, jenž si odpykal karetní trest, slovenský kouč Liberce Hornyák se zahajovací jedenáctkou hodně překvapil. Nezvykle zvolil rozestavení s třemi středními obránci, na post stopera nasadil jinak levého beka Kerbra a vsadil také na Hybše, který si v lize po těžkém zraněná zahrál poprvé po deseti měsících.

Trenérovi hostí sázka na překvapení vůbec nevyšla a jeho svěřenci měli od úvodu v obraně velké mezery. Ve 14. minutě ještě Tetteh sám před gólmanem Hladkým neuspěl, ale o tři minuty později už domácí slavili. Rumunský záložník Stanciu se po rychle rozehraném rohu nakrátko prokličkoval mezi dvěma obránci a prostřelil brankáře.

Utkání 9. kola první fotbalové ligy: Sparta Praha - Slovan Liberec, 22. září...
Utkání 9. kola první fotbalové ligy: Sparta Praha - Slovan Liberec, 22. září...

Ve 25. minutě napřáhl Chipciu a Hladký jeho pokus vyrazil. Za dvě minuty už Sparta zvýšila. Stanciu přihrávkou mezi nohy bránícího Hybše vysunul Frýdka a jeho přízemní centr uklidil do sítě důrazný Tetteh, který přetlačil na malém vápně Vukliševiče.

Ghanský útočník, který v minulém kole jediným gólem rozhodl o výhře Sparty v Ostravě, byl k neudržení a ve 34. minutě se trefil znovu. Pohrál si s bránícím Kerbrem a po přesné střele do horního rohu poprvé v české lize skóroval v jednom utkání dvakrát. Slovan zahrozil až ve 42. minutě, kdy Kačarabovu hlavičku po rohu chytil skokem k tyči Nita.

Po přestávce kouč hostí poslal na trávník útočníka Mashikeho Sukisu a Liberec začal aktivněji, jeho snahu o snížení však utnulo vyloučení Vukliševiče v 55. minutě. Rozhodčí Ardeleánu mu udělil červenou kartu za faul na Tetteha až po zhlédnutí videozáznamu.

Sparta kontrolovala hru, přesto se jí nepodařilo udržet třetí ligovou nulu po sobě, neboť v 89. minutě Potočný poslal střelu z přímého kopu přesně k tyči. Už za minutu ale odpověděl rovněž povedenou ranou z dálky Stanciu.

Autor: