Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Provokatér Costa opět budil emoce. Neměl dohrát, štvalo Wengera

Petr Čech

  10:00
PRAHA - Derby mezi Chelsea a Arsenal patří v Anglii k těm nejvyhrocenějším, v sobotním střetnutí v rámci Premier League se to jen potvrdilo. Vítězství Chelsea zajistily góly Kurta Zoumy a Edena Hazarda, přesto se nakonec řeší úplně jiné jméno - Diego Costa.

Diego Costa (uprostřed) z Chelsea se dohaduje s rozhodčím během utkání s Arsenalem. foto: Reuters

Běží nastavený čas prvního poločasu hlavního taháku 6. kola anglické Premier League, když Diego Costa v pokutovém území Arsenalu dvakrát udeří do obličeje stopera Laurenta Koscielného. Ten zůstává klidný, mstít se ale přichází jeho kolega Gabriel. Potyčku mezi dvěma brazilskými rodáky vyřešil rozhodčí zápasu Mike Dean žlutou kartou pro každého z nich.

Hra měla pokračovat výkopem Petra Čecha. Obránce Gabriel, kterého Arséne Wenger přivedl do Anglie v zimě z Villarrealu, ale na polovině hřiště Costu ještě jednou kopl. V tu chvíli už rozhodčí Mike Dean neváhal a 24letému Brazilci ukázal přímo červenou kartu.

„Neuvěřitelné,“ soptil po zápase Wenger. „Costa si na hřišti dělá, co chce. Dvakrát úmyslně trefil Koscielného do obličeje, dvakrát měl být vyloučený. Každý týden dělá na hřišti to samé, ale všechno mu prochází kvůli slabosti rozhodčích.“

Wenger však nenechal bez viny ani vyloučeného Gabriela. „Určitě neměl reagovat tímhle způsobem, červenou kartu si zasloužil. Ovšem zápas jsme dohrávali bez dvou vyloučených, zatímco Costa zůstal na hřišti. To je ostuda,“ kroutil hlavou nespokojený manažer Arsenalu, který musel v závěru skousnout ještě jednu červenou kartu. Kapitán Arsenalu Cazorla ostrým skluzem trefil krajana Fábregase.

„Jsme šťastní. Zvládli jsme dva zápasy v řadě, neinkasovali jsme a pokaždé se nám dařilo kontrolovat hru. Přesně tohle potřebujeme,“ usmíval se Mourinho. K incidentu Gabriela s Costou ale blíže nehovořil.

„Jejich souboj jsem neviděl. Ale viděl jsem, že Costa byl jednoznačně nejlepším mužem zápasu, přinesl do hry úplně všechno. Přesně kvůli tomu jsou v Anglii plné stadiony a zápasy sledují miliony lidí po celém světě,“ chválil portugalský manažer.

Ten se sice před utkáním pozdravil se svým protějškem Wengerem podáním ruky, po zápase se ale oba trenéři minuli podobně jako při finále Superpoháru na začátku srpna. „Hrál jsem proti Arsenalu patnáctkrát a jen jednou po utkání nebrečeli. Nevím proč, možná proto, že tenkrát vyhráli,“ popíchl soupeře na závěr.

Tradiční pozápasové setkání manažerů se tak na Stamford Bridge pravděpodobně nekonalo.

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...