Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Česku se vyhrát skupinu nevyplatí, říká postupová matematika. Kudy vede nejsnazší cesta do finále?

Chorvatsko - Česko: Patrik Schick slaví. foto: ČTK/AP

Praha - Čeští fotbalisté jsou po páteční remíze 1:1 s Chorvatskem v druhém utkání na mistrovství Evropy velmi blízko k účasti ve vyřazovací části. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého mohou postup oslavit už před úterním posledním zápasem základní skupiny v Anglii, definitivu osmifinále mohou získat nejdříve v neděli.
  12:20

SIEGL: Schick může být králem kanonýrů. Škoda Coufalova podklouznutí, gólovou střelu by zablokoval

Pokud by jim výsledky v ostatních skupinách do úterý nenahrály, jistotu vyřazovacích bojů a také nečekaného prvenství v tabulce by jim bez ohledu na souběžný duel Chorvatska se Skotskem dala remíza. Postoupit mohou reprezentanti i při porážce.

Český tým má po pondělní úvodní výhře 2:0 nad Skotskem a remíze s Chorvatskem čtyři body a před posledním kolem překvapivě vede skupinu D o skóre před Anglií. Třetí Chorvatsko a čtvrté Skotsko ztrácejí tři body.

Chorvatsko - Česko: Schick slaví gól, dobíhají Darida a Jankto.
Ve druhém poločase zasáhl do hry také Alex Král.

Do vyřazovací fáze postoupí první dva celky z každé skupiny a doplní je nejlepší čtveřice ze šesti týmů na třetích místech. Pro určení pořadí je prvním kritériem počet bodů, poté rozdíl skóre, vyšší počet vstřelených branek, více výher, méně udělených karet a případně žebříček UEFA. Na minulém Euru, kde se poprvé hrálo v současném formátu se 24 účastníky, čtyři body k účasti ve vyřazovací fázi stačily a ze skupiny se dokonce dostaly i dva celky s třemi body a nezáporným skóre.

Šilhavého výběr k jistotě postupu ještě před úterním zápasem v Anglii potřebuje, aby aspoň ve dvou jiných skupinách získal třetí tým maximálně tři body, což může nastat nejdříve v neděli.

Spokojený kouč Šilhavý: Bod je nesmírně cenný. Holeše jsem použili na Modriče, vyšlo to

Po sobotním programu může být jasno o tom, že na čtyři body nedosáhne třetí celek ve skupině F. Stane se tak za předpokladu, že Maďarsko a Německo prohrají i druhý zápas na turnaji. Maďaři nastoupí proti Francii a Němci se utkají s obhájcem zlata Portugalskem. Ve skupině E naopak po sobotě ještě nemůže být jisté, že třetí v pořadí na čtyři body nedosáhne.

V neděli pak může ztratit naději na zisk čtyř bodů třetí tým ve skupině A. K tomu je potřeba, aby poslední Turecko v závěrečném utkání neprohrálo se Švýcarskem. Helvétský kříž by si naopak v případě vítězství polepšil na čtyři body a Češi by ještě neměli jistotu, že by třetí tým z „áčka“ skončil za nimi.

Finální rozhodnutí může nabídnout pondělí

Pokud by reprezentantům sobotní a nedělní výsledky nenahrály, mohli by získat definitivu postupu v pondělí, kdy jsou na programu závěrečné zápasy ve skupinách B a C. V „béčku“ by český tým potřeboval, aby aspoň jeden z dvojice Finsko, Rusko nebodoval. Ve skupině C pak nesmějí Ukrajinci remizovat s Rakouskem.

I kdyby jim výsledky z ostatních skupin nepomohly a jistotu osmifinále jim ještě nedaly, budou Češi před úterním posledním kolem skupiny D v příznivé pozici. Pokud získají proti favoritovi z Anglie v Londýně aspoň bod, velmi nečekaně ovládnou tabulku.

SPARŤANKA: Čím se Schick blýskne příště? Třeba překvapí i Wembley

V případě porážky by národní tým mohl klesnout na třetí místo jen za předpokladu, že Chorvaté zdolají Skotsko a zároveň si vylepší současné skóre. Balkánský výběr má nyní v součtu o tři branky horší rozdíl než český celek. Pokud by Chorvaté zvítězili jen o gól, mohli by si reprezentanti dovolit porážku o jednu branku, případně dokonce o dvě za předpokladu, že by zároveň oproti balkánskému soupeři v součtu tří duelů ve skupině víckrát skórovali.

Vítěz „české“ skupiny D bude mít v osmifinále za soupeře druhý tým z papírově nejtěžší skupiny F. S největší pravděpodobností to bude jeden z finalistů minulého Eura Francie nebo Portugalsko či další gigant Německo. Výhodnější by tak mohlo být v „déčku“ skončit na druhém místě a na úvod vyřazovací fáze narazit na druhý celek ze skupiny E, kde hrají Španělsko, Švédsko, Slovensko a Polsko.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...