Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Praha 3 stadion majiteli Žižkovu prodat nechce. Nabídla mu ale pronájem za korunu

Sport

  14:03
Praha - Vedení Prahy 3 nepřijalo nabídku majitele druholigového fotbalového klubu Viktoria Žižkov na odkup žižkovského stadionu. V protinávrhu mu nabídlo novou nájemní smlouvu na deset let za korunu a investici do stadionu ve výši 25 milionů korun. ČTK to s odkazem na dnešní rozhodnutí radních Prahy 3 řekla mluvčí městské části Lucie Bukovanská. Radnice je podle starosty Jiřího Ptáčka (TOP 09) otevřena dalším jednáním například o spolupráci na projektu stavby nového stadionu.

Pohled na Žižkov foto:  Dan Materna, MAFRA

Kreativní fanoušci Bohemians si fotbal ujít nenechali: ‚Tým šel zatleskat i fanatikovi na stromě‘

Nový majitel klubu Martin Louda městskou část oslovil s nabídkou na odkup stadionu za odhadní cenu s tím, že se zaváže stadion zachovat a výrazně do něj investovat. Na prodej však spěchal a chtěl ho dokončit do června, protože podle FAČR stadion nesplňuje podmínky pro pořádání druholigových zápasů. „V takto krátkém časovém horizontu a v těchto parametrech vnímáme prodej stadionu jako nerealizovatelný,“ uvedl dnes Ptáček.

Radnice navrhuje, že městská část spolu s magistrátem investuje do stadionu 25 milionů korun tak, aby vyhovoval požadavkům FAČR. S novou desetiletou smlouvou by navíc klub ušetřil ročně 12 milionů za nájem, dodal starosta. Klub by navíc byl výhradním nájemcem a správcem, takže by mohl uzavírat další podnájemní smlouvy a příjmy z nich by šly jemu.

Radnice chce podle starosty zaručit, že pozemky budou i do budoucna využity pro sportovní účely a nebude je možné použít například pro developerskou výstavbu. Radnici podle něj v minulosti dorazila řada nabídek od developerských firem, které měly o odkup stadionu a pozemků pod ním zájem. 

„Klub odeslal postupně k rukám starosty dva oficiální dopisy týkající se nutných investic potřebných k zisku licence i případného prodeje stadionu. Do dnešního dne jsme na ně bohužel nedostali žádnou odpověď,“ uvedl pro ČTK tiskový mluvčí žižkovských fotbalistů Pavel Werner.

„Dnešní vyjádření rady městské části Prahy 3, které napsal pan starosta Ptáček nejprve na sociální sítě, se k nám dostalo pouze zprostředkovaně. Podle našich informací nebyli doposud o rozhodnutí rady informováni ani členové komise pro stadion. To bohužel jen potvrzuje slova majitele klubu pana Loudy, jak radnice k Viktorce, potažmo k jeho osobě coby k partnerovi přistupuje,“ napsal Werner.

„Klubu tedy nezbývá než doufat, že městská část dodrží podmínky platné nájemní smlouvy a zajistí splnění požadavků svazu tak, aby Viktorce byla udělena licence na další sezonu,“ dodal Werner.

Louda podle Ptáčka zmiňoval i možnost stavby nového stadionu, čemuž se radnice nebrání. Jako vhodná forma spolupráce by se podle něj v takovém případě jevil dlouhodobý pronájem pozemku až na 99 let, případně společný podnik, do kterého by radnice pozemek vložila.

Ptáček dříve uvedl, že aby stadion dostál požadavkům asociace, je do něj potřeba investovat asi 50 milionů korun. Dodal, že městská část do něj od roku 2016 investovala 23 milionů.

Louda je majitelem Viktorie Žižkov od ledna. S předchozími majiteli měla městská část problémy, s klubem se i soudila kvůli neuhrazenému nájmu. Podle starosty nový majitel všechny dluhy vůči městské části uhradil. 

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...