Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Překvapivý konec. Trenér Slováků Kozák po prohře s Čechy rezignoval

Sport

  19:30
bratislava - Slovenské fotbalisty už nevede Ján Kozák. Čtyřiašedesátiletý trenér skončil na vlastní žádost den po prohře 1:2 s českým týmem v Lize národů. Slovenský fotbalový svaz o tom informoval na svém webu s tím, že v úterním přípravném utkání ve Švédsku povede tým asistent Štefan Tarkovič.

Podle informací iDNES.cz dosavadní kouč Ján Kozák den po utkání rezignoval. foto: Reuters

„S trenérem jsme se na jeho žádost dohodli na ukončení spolupráce,“ uvedl předseda slovenského svazu Ján Kováčik. „Jde o nečekané rozhodnutí, takže se situací budeme zabývat až po návratu ze Švédska,“ přidal na adresu kouče, který měl podepsanou smlouvu až do konce kvalifikace o postup na Euro v roce 2020.

Ihned po sobotní prohře s Českem v Lize národu 1:2 se Kozák pustil do hlavních talentů slovenského fotbalu, o kterých se mluví v souvislosti s případnými přestupy do lepších klubů za několik milionů.

„Stano Lobotka hrál špatně, ani Milan Škriniar nezahrál dobře. Buďme objektivní: hodně se mluví o milionech, ale je třeba to ukázat na hřišti,“neodpustil si Kozák kritiku po utkání. Problém měl i s Vladimírem Weissem, jenž není podle něj dostatečně fyzicky připravený. Důvodem je jeho způsob přípravy v katarské lize.

Bořek Dočkal se raduje spolu s Patrikem Schickem po vstřelené brance do sítě...
Trenér slovenských fotbalistů Ján Kozák.

Slovensko kromě prohry s Českem prohrálo v prvním duelu skupiny B1 s Ukrajinou na její půde 1:0 a jejich vyhlídky na první místo jsou velmi nereálné.

Případná hrozba sestupu do třetí divize by měla pro Slováky další fatální důsledky. Projevila by se totiž i v nasazování do kvalifikace na mistrovství Evropy 2020, při kterém by se Slovensko propadlo až do třetého výkonostního koše, kde by je čekali dva silnější protivníci.

„V čase nástupu k týmu byl v nelehké situaci a se slovenskou reprezentací odvedl výbornou práci,“ uvedl Kováčik. „Vytvořil tým, jenž dosáhl řady vynikajících výsledků, kterými se zapsal do historie našeho fotbalu. Děkuji mu za pět a půl roku práce ve prospěch slovenského fotbalu,“ dodal.

Slovensko v 54 zápasech pod Kozákovým vedením 29 utkání vyhrálo, desetkrát remizovalo a 15 prohrálo s celkovým skóre 80:48.

Autoři:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...