Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Příprava na Švýcary vrcholí.

Sport

  10:42
SEEFELD - Příprava fotbalové reprezentace je u konce, Euro je za dveřmi. Až se dnes po obědě čeští hráči přesunou ze Seefeldu do Basileje, kde zítra večer jejich duelem s domácím Švýcarskem šampionát začne, budou už o svém soupeři vědět úplně všechno. "Viděl jsem dost na to, abych věděl, co od švýcarských útočníků čekat,“ potvrzuje brankář Petr Čech.

Příprava je v plném produ. foto: ČTK


Trenér Karel Brückner kladl na rozbor hry Švýcarů velký důraz i proto, že jako tým pořadatelské země poslední dva roky hráli jen přípravné zápasy. "V sestřizích jsme viděli asi jejich nejpovedenější zápas v Anglii, ale nedá se z toho moc vycházet. Zápasy na Euru se budou hrát úplně jinak,“ připomíná kapitán Tomáš Ujfaluši.


Sázka na mladé hráče, týmové pojetí hry,  důraz  na  defenzivní hru – to všechno Brückner o Švýcarsku dobře ví. Zřejmě mu neunikly ani rodinné problémy švýcarského kouče Jakoba Kuhna, jehož žena musela být během přípravy na Euro hospitalizována kvůli epileptickému záchvatu. Cílem Švýcarska je postoupit do čtvrtfinále a za splněním jejich snu je má táhnout především trojice největších hvězd: obránce Arsenalu Philippe Senderos, záložník Leverkusenu Tranquilo Barnetta a útočník Dortmundu Alexander Frei. "Mají nejsilnější levou stranu. Hrají na Barnettu a spoléhají na to, že Frei dá nějaký gól,“ všiml si Čech. Útočník Frei je nejlepším střelcem a momentálně i jediným spolehlivým strojem na góly švýcarské reprezentace. 

"Rozehrává většinu standardních situací. Umí je kopnout, navíc je trochu vyčuraný,“ říká na adresu Freie obránce Radoslav Kováč. Největší hvězdu Švýcarska nejlépe zná Čech. Rok a půl spolu hráli ve francouzském Rennes a dodnes si spolu volají. "Měli jsme k sobě hodně blízko, je to výborný společník. Bude to poprvé, co proti sobě nastoupíme,“ přiznává gólman.

Přátelství půjde stranou
Podobně vřelých vztahů najdete mezi oběma soupeři víc. Útočník Martin Fenin se před utkáním pozdraví s Christopherem Spycherem, svým spoluhráčem z Frankfurtu, David Rozehnal se zase z Lazia Řím dobře zná s Valonem Behramim. "Je mladý, důrazný a hodně toho naběhá. Ale také se nechá příliš vyhecovat,“ tvrdí Rozehnal.


I on potvrzuje, že přátelství půjde zítra stranou. Ačkoliv pečlivá příprava českým hráčům automaticky úspěch nezaručí, neměli by je Švýcaři ničím překvapit. "Víme o nich teoreticky všechno, ale na hřišti to může být samozřejmě úplně jiné,“ upozorňuje Ujfaluši, jehož svalové zranění je už pryč.

Autor: