Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Propad v řádu miliard. Klubům z Premier League výrazně klesá tržní hodnota

Raheem Sterling se snaží prodrat obranou United foto: Reuters

Praha - Netřeba si nic nalhávat. Fotbal, jak ho známe, se po skončení pandemie viru covid-19 bude muset změnit. Kluby čeká doba úspor a snaha o co nejrychlejší návrat k finanční stabilitě. Během vynucené přestávky, která už trvá zhruba měsíc, se zároveň postupně snižují i ceny jednotlivých hráčů. Kupříkladu tržní hodnoty dvaceti účastníků Premier League podle uznávaného statistického webu Transfermarkt dohromady spadly už o 1,6 miliard liber (49,3 miliard korun).
  5:00

Věk, zbývající délka kontraktu či předchozí přestupové částky. To je jen zlomek dat, která Transfermarkt používá k určení tržní hodnoty každého fotbalisty, svými odhady mohou přispět i uživatelé tohoto německého portálu. Jen těžko si lze představit, že by se přestupové částky za elitní hvězdy i nadále pohybovaly v rozmezí devítimístných cifer, k čemuž v minulých letech docházelo naprosto běžně.

„Některým klubům bude hrozit insolvence. Celá řada jednání se zastavila, fotbalový svět momentálně svírá nejistota. Čelíme mimořádné situace, která bude mít na přestupový trh velký vliv,“ uvedl zakladatel webu Matthias Seidel. Ceny hráčů narozených před rokem 1998 by dle jeho odhadů měly klesnout o dvacet procent, u hráčů, kteří ještě neoslavili dvaadvacáté narozeniny, se bude jednat o desetiprocentní snížení.

Rahaem Sterling je považován za nejdražšího hráče Premier League.

Celé řadě talentovaných mladíků narozených až po roce 1998 dává hodně prostoru třeba Norwich City. A právě o udržení bojující Canaries zaznamenali ze všech týmů Premier League nejmenší ztrátu (21 milionů liber). Naopak největší pokles (224 milionů liber) v tomto ohledu potkal Manchester City. Momentálně druhý celek tabulky ale i tak zůstává nejhodnotnějším týmem (917 milionů liber) celé soutěže, v těsném závěsu se drží momentálně vedoucí Liverpool.

Za nejdražšího hráče nejvyšší anglické soutěže je stále považován Raheem Sterling. Tržní hodnota anglického reprezentanta se odhaduje na 115 milionů liber. O druhé místo se dělí další člen kádru Citizens Kevin De Bruyne, Sadio Mané s Mohamedem Salahem z Liverpoolu a útočník Tottenhamu Harry Kane. 

Raheem Sterling se snaží prodrat obranou United
Nešťastný brankář City Ederson po porážce od United