Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

REJŽEK: Velké rukavice dělají brankáře a Neuer Reisen v akci

Sport

  10:45
PRAHA - Musím se ještě vrátit k pondělnímu večernímu utkání, v němž houževnatí a disciplinovaní Alžířani překvapili. Dvaatřicet let stará křivda z fotbalového mistrovství světa ve Španělsku, kdy je podrazili právě Němci oboustranně výhodným výsledkem v zápase s Rakouskem, jim byla zajisté mohutným hnacím motorem.

Mesüt Özil střílí na branku Alžírska. foto: Reuters

Favorit se zmohl na zatím nejslabší vystoupení na turnaji. Snad nikdo nemá tak silnou lavičku jako on, a tak se někdy může stát, že trenér Joachim Löw vybírá, až přebere.

Jistě měl poslat na trávník dřív Andrého Schürrleho či Samira Khediru, takový Miroslav Klose tentokrát nedostal vůbec žádnou šanci. Přesto se jeho svěřenci s příslovečnou buldočí zaťatostí protrápili do vítězného prodloužení.

Ještě dlouho se bude mluvit o brankáři Manuelu Neuerovi a o jeho často riskantních výletech mimo pokutové území, takže si od vtipálků vysloužil šťouchance, že vlastně hrál libera, že touží být novým Beckenbauerem a že by si měl založit cestovní kancelář Neuer Reisen.

Jan Rejžek

český hudební a filmový kritik, novinář a fotbalový fanoušek komentuje pro LN mistrovství světa.

Nemenší pozornost vyvolal jeho fantastický protějšek Rais M’Bolhi, který zlikvidoval dvaadvacet střel. Takhle dobrý gólman by si zasloužil lepší angažmá než CSKA Sofia a našemu Tomáši Černému by tam aspoň ubyl konkurent, že. Jako u skvělého Mexičana Guillerma Ochoy i v jeho případě hraje důležitou roli, jak velké rukavice si navlékne.

Stačí dát na šampionátu hattrick a už vám novináři nalepí přezdívku "alpský Messi," jak se přihodilo Švýcaru Xherdanu Shaqirimu. Jeho úterní podvečerní souboj se skutečným Lionelem začal hned v první minutě fyzickým kontaktem.

Shaqiri začal lépe

Po půlhodině přihrával na Xhaku ve slibné pozici, kopal nebezpečnou standardku, záhy vyslal Drmiče do jasné šance, byl zkrátka víc vidět. Rovněž hned po přestávce zneklidnil tvrdou ranou Sergia Romera.

Jenže s rostoucím argentinským tlakem vzal odpovědnost na sebe jeho "originální" protějšek, pálil těsně nad břevno, nádherným centrem vybízel Palacia ke gólu, střílel mezi nohama obránců. A v prodloužení vzal míč, proběhl třetinou hřiště, přistrčil míč na Di Maríu a pak mohl už slavit.

Autor:

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...