Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Sport

Rekordní ztráta Sparty. Za minulou sezonu je klub v minusu 723 milionů

Daniel Křetinský foto:  Jan Zatorsky, MAFRA

PRAHA - Fotbalová Sparta ve svém hospodaření za minulou sezonu vykázala obrovskou ztrátu. Nákupy zahraničních hráčů, jejich platy, nákladné angažmá trenéra Stramaccioniho ji poslaly do minusu 723,8 milionů korun.

Než Sparta loni na jaře totálně změnila strategii, dostala se do mírného zisku. Za ročník 2016/2017 byla v plusu 22,5 milionu korun.

Pomohly velké přestupy Schicka, Krejčího, Brabce a především Dočkala do zahraničí v celkové hodnotě přibližně 500 milionů korun. v pohárech vydělala 150 milionů korun, ale také koupila Václava Kadlece za 73 milionů.

Za minulou sezonu se však bilance přehoupla do obří ztráty. 

Na nejhorším hospodářském výsledku v klubové historii se podepsal nejen neúspěch v evropských pohárech, ale také nepovedený nákladný experiment s řadou zahraničních posil a italským trenérem Andreou Stramaccionim.

Stramaccioni přišel do Sparty na konci května 2017 a kromě rozsáhlého realizačního týmu v rámci přebudování kádru přišlo jedenáct posil, z nichž izraelský záložník Tal Ben Chaim a turecký stoper Semih Kaya se stali nejdražšími hráči české ligy. A k tomu výbuch v pohárovém předkole.

V lednu 2018 drahé nákupy pokračovaly, stomilionový příchod Nicolea Stancia překonal rekord posunul. K tomu Florin Nita či Guélor Kanga.

Stramaccioni byl v březnu odvolán, tým skončil v lize až na pátém místě. Na nejhorší umístění v samostatné české soutěži pak navázal i nejhorší hospodářský výsledek v historii klubu.

Podle deníku E15, který se odkázal na výroční zprávu před valnou hromadou, tak Sparta v minulé sezoně zaznamenala tržby 654 milionů korun a ztrátu 723,8 milionu, což překonalo dosavadní největší ztrátu 237,3 milionu z ročníku 2011/12.

Stále tak platí, že Sparta od příchodu majitele Daniela Křetínského do klubu v roce 2004 skončila jen dvakrát v plusu v sezonách 2004/05 (31,8 milionu) a 2016/17 (22,6).

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!