Úterý 4. června 2024, svátek má Dalibor
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Reprezentaci čekají velké změny

Sport

  14:27
ŽENEVA - Zřejmě jen prohra ve finále evropského šampionátu v Anglii v roce 1996 a nezdar v baráži s Belgií o postup na mistrovství světa o šest let později byly pro český fotbal bolestivější než středeční kolaps v duelu s Tureckem.

Karel Brückner se svými ovečkami před zápasem s Tureckem foto: ČTK

Včera skončila více než šestiletá éra charismatického kouče Karla Brücknera, který s týmem zvládl všechny tři velké kvalifikace a už jenom tím se zapsal mezi nejvýraznější trenérské osobnosti české historie."Pobrücknerovská" éra na první pohled nenabízí úplně optimistické výhledy.

V první řadě totiž ještě zdaleka není jisté, kdo po Brücknerovi národní tým převezme a jakou trenérskou filozofii nastolí. S určitostí ale lze tvrdit, že nový kouč projde velmi těžkou zkouškou. V národním týmu totiž po mistrovství Evropy dojde ke generační obměně, protože vedle Brücknera končí i nejlepší kanonýr reprezentační historie Jan Koller, záložník Tomáš Galásek či brankář Jaromír Blažek, sbohem možná dá i podstatně mladší bek Marek Jankulovski.

Vedení reprezentace by mělo Brücknerova nástupce představit co nejdříve, aby mohl před zářijovým startem světové kvalifikace v předstihu začít koncepčně pracovat. Mužstvo kolem brankáře Čecha, obránce Ujfalušiho či snad uzdraveného kapitána Rosického má pořád velmi slušný potenciál. Sebevědomí však může mít dlouho pošramocené.

Mezeru po Rosickém, který poslední utkání smutně sledoval s berlemi z lavičky náhradníků, se jeho nástupcům na turnaji nepovedlo zacelit.  Brückner sice z duše nenávidí podmiňovací způsob, ale i on si jistě pohrál s myšlenkou, jak by zápas s Rosickým v sestavě dopadl. Právě na Rosickém bude v nejbližších měsících hodně záležet, jestli si reprezentace udrží
vysoký kredit, i když pro ni poslední dva velké šampionáty skončily už v základní skupině.


 

Autor:

Imunita v 1 kapsli: Soutěžíme o roční balení přípravku ImuBerin
Imunita v 1 kapsli: Soutěžíme o roční balení přípravku ImuBerin

Chcete podpořit svou imunitu? Zapojte se do soutěže a vyhrajte roční balení komplexního doplňku stravy ImuBerin. Přípravek obsahuje superkombinaci...