Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Prvně jsem simuloval, přiznal Robben. Ale penalta byla jasná, vážně!

Sport

  10:30
FORTALEZA/PRAHA - Kapitán nizozemské fotbalové reprezentace Arjen Robben přiznal, že v osmifinále mistrovství světa proti Mexiku (2:1) přihrál faul, a omluvil se za to. To se však netýkalo rozhodujícího momentu v nastaveném čase. „To penalta byla,“ řekl.

Co je? Arjen Robben gestikuluje směrem k rozhodčím. foto: Reuters

„Musím se omluvit. V prvním poločase jsem nasimuloval faul. Někdy vás soupeř kopne, ale to nebyl tento případ. Neměl jsem to dělat a mrzí mě to. Bylo to hloupé a nesportovní,“ prohlásil Robben po postupu do čtvrtfinále.

Neupřesnil, o jakém momentu mluvil. Zřejmě měl na mysli okamžik ve 22. minutě, kdy se skácel kousek před pokutovým územím. Portugalský rozhodčí nechal správně pokračovat ve hře.

Ke konci prvního poločasu upadl Robben už přímo v pokutovém území. K zemi ho poslali Héctor Moreno a Rafael Márquez.

Robben a penalty

Ofenzivní záložník v tomto ročníku zařídil ve 14 zápasech Ligy mistrů a mistrovství světa celkem pět penalt.

Nakonec rozhodla penalta ve druhé minutě nastavení. Robbenovi dal do cesty nohu mexický kapitán Márquez, nizozemský šikula přes ni upadl a sudí odpískal faul. Útočník Klaas Jan Huntelaar pokutový kop s přehledem proměnil a poslal svůj tým mezi osm nejlepším týmů šampionátu.

„Druhý zákrok v prvním poločase byla jasná penalta, i když se nepískala. Stejně jako faul na konci zápasu. Správně odpískaná penalta. Ano, někdy pád přihraju, ale to nebyl tento případ. Byl jsem faulovaný,“ popisoval Robben.

Mexičtí fotbalisté měli rozdílný pohled. Hodně se zlobil například Márquez: „Robben se třikrát snažil nafilmovat penaltu a jednou mu to vyšlo. Mluvil jsem s ním po zápase a přiznal se mi, že to penalta nebyla.“

„Proč FIFA vybrala rozhodčího ze stejné konfederace jako Nizozemsko? Proč nevybrala někoho z Jižní Ameriky, Asie nebo Afriky?“ ptal se mexický trenér Miguel Herrera. "Sporná rozhodnutí šla vždycky proti nám. Doufám, že ten rozhodčí pojede domů, stejně jako jedeme domů my."

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!