Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

S Chramostou v útoku? Češi se chystají na Bělorusy

Sport

  19:23
AALBORG - Česká republika i Bělorusko už mají jisté bronzové medaile z mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let, přesto jeden z týmů bude po sobotním vzájemném utkání v Aalborgu smutnit. V přímém souboji jde o to, která ze zemí si zajistí účast na olympiádě v Londýně v příštím roce a doplní už jisté postupující celky Španělska a Švýcarska, které si to také v sobotu v Aarhusu rozdají o evropský titul.

Čeští hráči oslavují Chramostův gól foto: Reuters

Češi touží na turnaji konečně zabrat a nechat zapomenout hlavně na nepovedené semifinále se Švýcary. "Kdybychom získali bronz, ale nejeli na olympiádu, tak by to byla taková smutná tečka. Protože naše společná cesta byla dlouhá a šli jsme za jedním cílem, kterým byla olympiáda," uvedl český kouč Jakub Dovalil.

Duel mezi Českou republikou a Běloruskem bude také setkáním smutných poražených semifinalistů ze středečních klání, v nichž oba týmy padly shodou okolností až po prodloužení. Duel o třetí místo se na evropských šampionátech vůbec nehraje, pokud ale nejde zároveň také o olympijskou kvalifikaci, jako je tomu v letošním roce.

Proto Češi i Bělorusové mobilizují zbytky sil po náročném turnaji, vidina olympiády je pro oba soky lákadlem a velkou motivací. Český fotbalový tým se na OH naposledy představil v roce 2000 v Sydney, Bělorusko na premiéru pod pěti kruhy čeká. "Pro hráče musí být výzva, aby utkání zvládli. Bude to ale už hlavně o vůli a morálce," prohlásil Dovalil.

Čeští mladíci si v sobotu chtějí napravit reputaci. Poprvé od roku 2002 sice na malém Euru postoupili ze základní skupiny, ale už nenapodobí své předchůdce, kteří před devíti lety ve Švýcarsku poprvé a zatím také naposledy turnaj vyhráli. "Lvíčata" nyní také cítí, že na ME zůstávají za očekáváním, protože herně tápou.

"Až na nějaké pasáže tady v žádné oslnivé formě nehrajeme, ale pořád máme v kapse medaili, a když vyjde olympiáda, tak to prostě bude třešnička," řekl Dovalil, jehož tým na turnaji už musel strávit dvě prohry se Španělskem a Švýcarskem. Před turnajem přitom jednadvacítka držela až do březnové přípravy s Francií šestnáctizápasovou neporazitelnost. Proto Češi cítí, že proti Bělorusku, které porazili i v březnové přípravě v Uherském Hradišti 2:0, konečně musejí zabrat.

"Věřím, že hlavně směrem do ofenzivy se zlepšíme. Měli bychom se vrátit k tomu, co nás zdobilo před šampionátem," uvedl Dovalil na tiskové konferenci. Aby své mužstvo oživil, znovu zvažuje rošády v sestavě. Podle všeho se vrátí ke stejnému složení obrany jako v zápasech ve skupině a univerzál Lukáš Vácha se možná posune do středu zálohy, kde by mohl poprvé od úvodního duelu s Ukrajinou dostat šanci i Tomáš Hořava.

Na hrotu by mohl premiérově na ME v základní sestavě vyběhnout Jan Chramosta, žolík z utkání proti Anglii, který svojí vyrovnávací brankou posunul český tým do semifinále. "Nějaké změny asi zase uděláme, možná až tři," nastínil Dovalil.

Po prohře v prodloužení se Švýcarskem na týmu dlouho ležel splín. Dovalilovi svěřenci cítili, že na soupeře neměli. "Ta prohra bolela, ale bylo by smutné, kdyby nás to mělo až příliš negativně poznamenat před posledním zápasem. Pořád musíme vidět, že ten turnaj může skončit hodně pozitivně. Máme šanci na olympiádu, což je náš hlavní cíl. Navíc být mezi čtyřmi nejlepšími týmy Evropy není ostuda," prohlásil záložník Jan Morávek.

Předpokládaná sestava ČR

Vaclík - Čelůstka, Suchý, Mazuch, Lecjaks - Gecov - Dočkal, Vácha, Hořava, Hloušek (Kadlec) - Chramosta.

Český tým chce pro úspěch v duelu o olympijskou účast udělat maximum. Ve čtvrtek se výprava odstěhovala z Viborgu, kde trávila celý šampionát, a přesunula se do dějiště zápasu v Aalborgu, aby nemusela složitě cestovat v den utkání.

Zápas mezi Českou republikou a Běloruskem začne v sobotu v 15:00, přímý přenos odvysílá ČT4. Hlavním rozhodčím je Srb Milorad Mažič, který už pískal první utkání Čechů na ME při jejich vítězném zápase s Ukrajinou (2:1).

Autor: