Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

S Kúdelou, německým kvartetem i silným týmovým duchem. Češi vyrukují na Wales, který má respekt

Lukáš Provod slaví gól do sítě Belgie foto: Reuters

Praha - Obří manévry, a teď snad už hlavně fotbal. Čeští fotbalisté půjdou dnes večer v Cardiffu proti velšskému výběru do třetího kvalifikačního duelu o postup na mistrovství světa 2022 s Ondřejem Kúdelou v základní sestavě.
  5:00

Fantastický Vaclík, výborný týmový výkon i skvělý Provod. České fotbalové reprezentaci vyšel druhý kvalifikační duel o postup na světový šampionát 2022 proti favoritovi skupiny Belgii (1:1) parádně.

Až tak, že někteří z hráčů byli po konečném hvizdu naštvaní. „Remíza a jsme nas*aný. Tohle je ku*va neskutečný tým. Jsem pyšnej,“ ulevil si v emocích na svém instagramovém profilu záložník Jakub Jankto.

A podobná slova, jen krapet slušnější, použil po remízovém duelu (1:1) s aktuálně nejlepší reprezentací světa také kapitán českého výběru pro sobotní večer Tomáš Souček: „Jsem nesmírně hrdý na celý tým. Hrajeme proti Belgii a jsme zklamaní z remízy. Správný přístup! Odvaha, síla a odhodlání jsou na naší straně.“

Svěřence Jaroslava Šilhavého pochválil také kouč dnešního soupeře, Velšan Rob Page, který zaskakuje za momentálně distancovaného Ryana Giggse (šetří se jeho údajné domácí násilí).

„Máme ve skupině dva týmy, které podle mě patří do top desítky na světě. Češi na mě jednoznačně udělali velký dojem, hrají na vítězství doma i venku,“ pronesl na tiskové konferenci Page.

Lukáš Provod slaví gól do sítě Belgie
Tomáš Souček

Jen pro pořádek, zatímco Belgičané světový reprezentační žebříček vedou, Češi jsou až 42. Mimochodem, Velšanům pak patří 18. pozice. Přesto jsou Souček a spol. v souboji s velšskými draky pasováni bookmakery do role favorita. Proč?

Důvod číslo jedna: Wales se stejně jako česká reprezentace v úvodu kvalifikace střetl s Belgií, v roli hostujícího týmu sice zpočátku vedl, nakonec však padl 1:3. „Dali jsme jim nádherný gól, ale jsme zklamaní z inkasovaných branek. Pokud dáte podobným týmům i pouze poloviční šanci, potrestají vás,“ zlobil se v minulém týdnu Page.

Češi proti favoritovi také přišli o vedení, ale předvedli daleko kvalitnější výkon, byli mu rovnocenným soupeřem, a i z reakcí hráčů je zřejmé, že s konečným bodem nevládla spokojenost.

„Myslíme na Čechy vlastně už od souboje s Belgičany, proti Mexiku (1:0) jsem skládal sestavu už vlastně směrem k nim. Je to velký tým s fantastickou kvalitou,“ dodal velšský prozatímní trenér.

Zklamaný Bale v reprezentačním dresu.

Wales – ČESKO, kvalifikace o postup na MS

  • Výkop:úterý 20.45 (Cardiff, online reportáž sledujte na Lidovky.cz/sport).
  • Rozhodčí: Hategan – Ghinguleac, Gheorghe (všichni Rum.).
  • Předpokládané sestavy, Wales: Ward – Mepham, J. Lawrence, Rodon – C. Roberts, Morrell, Ampadu, N. Williams – James, Wilson, Bale. ČESKO: Vaclík – Coufal, Kúdela, Čelůstka, Bořil – Souček, Darida – Provod, Barák, Jankto – Schick.
  • Nejlepší střelci v probíhající kvalifikaci: Wilson (1) – Souček (3).
  • Česko nebo Československo neprohrálo s Walesem od roku 1980 8x za sebou, ovšem čtyři z posledních pěti vzájemných duelů skončily remízou.
  • Česko v samostatné historii ve třech zápasech s Walesem neprohrálo.
  • Wales hrál na mistrovství světa jen jednou, v roce 1958.
  • Česko v samostatné historii postoupilo na MS jen jednou (na šampionát v roce 2006).
  • Wales prohrál pouze jediný z posledních 12 soutěžních zápasů (ve středu v Belgii).

Důvod číslo dva: Hvězda Walesu na reprezentační scéně mlčí. Gareth Bale v minulosti patřil mezi největší hvězdy světového fotbalu, po problémech v Realu Madrid začal stagnovat.

Jeho kariéru měl restartovat návrat do Londýna, v dresu Tottenhamu se však velšský kapitán blýskl zatím jen epizodně. V dresu národního celku se navíc jednatřicetiletému rodákovi z Cardiffu dlouhodobě nedaří, poslední úspěšnou trefu datuje k 13. říjnu roku 2019, kdy skóroval v kvalifikaci o ME proti Chorvatsku.

Důvod číslo tři: Kvůli pozdní večerce skončil reprezentační sraz předčasně pro trojici Hal Robson-Kanu, Rabbi Mantondo a Tyler Roberts. „Jsem naštvaný, že opouštím sraz tak brzo, ale pravidla jsou pravidla a neměl jsem dorazit na hotel později než ve stanovém čase. Omlouvám se týmu, trenérům a fanouškům. Budu dřít, abych si zajistil místo v týmu pro Euro,“ omluvil se posledně jmenovaný hříšník na Instagramu.

Důvod číslo čtyři: Trenéru Šilhavému a jeho realizačnímu týmu se opět uvolnilo německé kvarteto Schick, Darida, Pavlenka, Kadeřábek. Minimálně dva stěžejní články základní jedenáctky, tedy kanonýr hájící klubové barvy Leverkusenu (Schick) a reprezentační kapitán z Herty (Darida), s největší pravděpodobností nastoupí v Cardiffu v základu.

Důvod číslo pět: Vedle tohoto čtyřlístku je ve velšské metropoli také stoper Slavie Ondřej Kúdela, který se momentálně potýká více než se soupeři na trávníku s problémy mimo ně. Stačila jedna šuškanda do ucha záložníkovi tmavé pleti Rangers FC Glenu Kamarovi, který jej nařkl z rasismu.

Patrik Schick střílí gól do sítě Bulharska.

V jak závažnou mezinárodní aféru celý incident přerostl, dokládají manévry spojené s čerstvě 34letým odchovancem Slovácka. Slavia nejprve nechtěla hráče na ostrovy pustit z obav o jeho bezpečí a také z obav, že by ho mohla místní policie zatknout.

Od nedělního večera ale klub a reprezentace řešila, jak Kúdelu na ostrovy dostat. Přestože tým odletěl v 11 hodin dopoledne, oficiálního potvrzení ze strany národního týmu se dostalo novinářům a potažmo fanouškům až na večerní tiskové konferenci.

Ondřej Kúdela v přátelské utkání se Severními Iry.

„Ondřej Kúdela odcestoval do Walesu, kde je k dispozici trenérovi. Omlouváme se, že jsme informaci nemohli potvrdit dříve, ale přistoupili jsme k tomuto kroku z bezpečnostních důvodů,“ řekl mluvčí reprezentace Petr Šedivý.

Snad se dnes večer bude řešit jen samotný fotbalový mač...