Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Serie A dala červenou domácímu násilí na ženách. Se šmouhou skórovali Ronaldo i Ibrahimovic

Také Zlatan Ibrahimovic podpořil kampaň v boji proti domácímu násilí na ženách. foto: Reuters

Doporučujeme
Řím - „Dát násilí červenou kartu.“ Motto, které provázelo víkendové duely Serie A. Cristiano Ronaldo, Zlatan Ibrahimovic a nespočet dalších hráčů či rozhodčích nastoupili k utkáním italské ligy s červenou značkou na tváři. Pomyslná červená karta symbolizuje boj proti domácímu násilí na ženách.
  9:09

Stejně jako každý rok se i letos fotbalisté v Serii A připojili k celosvětové kampani, kterou zorganizovala italská humanitární organizace WeWorld Onlus, tamní hráčská asociace a samotná nejvyšší liga.

Cílem víkendové události bylo zvýšit povědomí o domácím násilí na ženách.

Proto se s jakýmsi červeným proužkem na tváři objevily na trávnících nejvyšší italské soutěže takřka všechny hvězdy. Gesto, které symbolizuje červenou kartu, nechybělo na tváři Cristiana Ronalda, Zlatana Ibrahimovice či Gianluigiho Buffona.

Také Zlatan Ibrahimovic podpořil kampaň v boji proti domácímu násilí na ženách.
Zlatan Ibrahimovic, nejlepší střelec italské ligy.

Boj, který vede italský fotbal proti tomuto druhu násilí, je veden už od roku 2018. Tehdy se dokonce před začátkem duelů Serie A na trávnících představily i partnerky hráčů.

Na stadionu se prezentovaly v kampaňových košilích a za přítomnosti bannerů či odvysílaného videa.

Hlavními postavami připraveného klipu jsou pro letošní rok legendární reprezentanti Itálie Alessandro Del Piero a Marco Materazzi, aby propagovali 

důležité poselství směrem k veřejnosti.

K osvětě, která je vedena na fotbalových trávnících, se váže také cílená kampaň 

Pod hashtagem „UnRossoAllaViolenza“, v překladu z italštiny červená násilí, sdílí fotbalisté fotografie po boku partnerek. Muži mají na tváři červený proužek, jejich manželky či přítelkyně rtěnku stejné barvy.řízená na sociálních sítích.

Zapojili se i čeští reprezentanti. Při domácí porážce se Sassuolem se s červenou barvou na tváři prezentoval Antonín Barák, jeho krajánek z janovské Sampdorie Jakub Jankto naskočil do utkání s Bolognou v 71. minutě a nepomohl odvrátit porážku svého týmu.

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...